Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionens överdrifter

Oppositionen S, Mp och V har under en längre tid, med emfas, framhållit att de rika fått det bättre och de fattiga fått det sämre. Dessa populistiska överdrifter har nu dementerats av LO i en artikel i Dagens Nyheter.

Annons

Oppositionen S, Mp och V har under en längre tid, med emfas, framhållit att de rika fått det bättre och de fattiga fått det sämre. Dessa populistiska överdrifter har nu dementerats av LO i en artikel i Dagens Nyheter den 8/12. Även om rubriken – Skillnaden mellan fattiga och rika ökar dramatiskt – är en kraftig överdrift, så är innehållet intressant.

LO påpekar att under de sex senaste åren har förvärvsarbetandes inkomster realt ökat med i genomsnitt 3,3 procent om året. Trots det är man indignerad i LO: det kanske mest alarmerande resultatet i studien är att de som inte är förvärvsarbetande, det vill säga arbetslösa, sjuka och de med sjukersättning (före detta förtidspension) bara har ökat sina inkomster med i genomsnitt 0,86 procent om året.

Alltså, de som arbetat har fått det cirka tre procent bättre per år och de som inte arbetat har fått det cirka en procent bättre per år. De fattiga har alltså inte fått det sämre. Men oppositionen verkar se en orättvisa i själva det faktum att det finns skillnader över huvud taget, att de sjuka och arbetslösa halkar efter. Det förefaller som om rättvisa innebär att alla ska ha det lika oavsett ansträngning eller insats. En marxistisk idé som praktiserades i forna kommunistiska länder.

Kommunismen var det system som försökte omfördela välstånd på det sätt som oppositionen önskar. Det viktiga var inte vilket välstånd människorna hade, utan den relativa jämlikheten människor emellan. I de kommunistiska länderna underminerades detta incitamentet att skapa välstånd och med tiden blev resultatet en överväldigande fattigdom som inte kom i närheten av det välstånd vi uppnått i de västeuropeiska marknadsekonomierna. Den slutsats man kan dra är att skillnaderna i ett samhälle ska tillåtas – så länge de gynnar de svaga, vilket det gjort under de senaste sex åren. Även om folk fått det olika mycket bättre.

Oppositionens populistiska överdrifter har tillrättavisats av LO, vilket man kan tacka för.

Rolf Nylander

Hedesunda

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons