Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppet brev till ministrarna: Norrland behöver mer kompetens

/
  • Gör människor anställningsbara genom att utbilda dem, skriver Norrlandsförbundets styrelse i ett öppet brev.

Gör människor anställningsbara genom att utbilda dem. Låt dem få den kompetens privat och offentlig verksamhet frågar efter.
Norrlandsförbundet kräver därför utökade resurser till vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildningar, folkhögskolor och till arbetsmarknadsutbildningar.

Annons

Ylva Johansson, Arbetsmarknadsminister, Sven-Erik Bucht, Landsbygdsminister, Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, Gustav Fridolin, Utbildningsminister, Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning och Aida Hadzialic, Gymnasie- och kunskapslyftsminister:

Norrland är en i allra högsta grad närande del av Sverige! Vi står dock inför ett dilemma. Många verksamheter, både privata och offentliga, vittnar om ett stort framtida rekryteringsbehov. De behöver dock hitta rätt kompetens för sin verksamhet. Försörjning är en förutsättning för att leva ett gott liv. Många människor har svårt att hitta ett jobb och det blir allt vanligare att flyttlassen går från mindre orter till större städer. De flesta som bor på landsbygden vill inget hellre än att bo kvar bara försörjningen är tryggad.

Hur gör vi då för att ge människor förutsättningar att stanna och verksamheter möjlighet att rekrytera rätt kompetens? Gör människor anställningsbara genom att utbilda dem. Låt dem få den kompetens privat och offentlig verksamhet frågar efter.

Norrlandsförbundet kräver därför utökade resurser till vuxenutbildning, yrkeshögskoleutbildningar, folkhögskolor och till arbetsmarknadsutbildningar. Förbundet vill att högskoleplatser och utbildningsresurser ska fördelas utifrån regionala privata och offentliga arbetsgivares behov och invånarnas utbildningsnivå.

Norrlandsförbundet föreslår följande konkreta åtgärder:

·Utöka och inför en rättvis fördelning av yrkeshögskoleplatser. Beslut om fler utbildningsintag vid start av investeringskrävande utbildningar.

·Utöka yrkesvux med lärande i arbete på företag utifrån individuella förutsättningar och utbildningsmål.

·Fördela högskoleplatser och resurser utifrån regionala behov och invånarnas utbildningsnivå.

·Tillför resurser till arbetsförmedlingen till arbetsmarknadsutbildningar utifrån företagens behov och återinför utbildningsvikariat.

·Tillför resurser till folkhögskolorna för komplettering och omställningsutbildningar mot bristyrken.

·Förstärk valideringsmöjligheter av yrkeskunskaper mot formella betyg med särskilt fokus på invandrargruppen.

När detta genomförts kommer möjligheterna att öka för både verksamheter med rekryteringsbehov och för människor med en önskan att bo kvar och kunna försörja sig.

Norrlandsförbundets styrelse ser fram emot ett svar från Ylva Johansson, Sven-Erik Bucht, Mikael Damberg, Gustav Fridolin, Helene Hellmark Knutsson och Aida Hadzialic

Med vänliga hälsningar

Norrlandsförbundets styrelse:

Ewa Back, ordförande

Kenneth Nilshem, vice ordförande

Anita Gustavsson, Norrbotten

Stefan Tornberg, Västerbotten

Susanne Wallner, Jämtland

Agnetha Alenius Madsen, Västernorrland

Gunnar Olsson, Gävleborg

Anders Öberg, Norrbotten

Hans-Olof Mårtensson, Västerbotten

Jim Salomonsson, Jämtland,

Sig-Britt Ahl, Västernorrland

Jenny Breslin, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons