Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen debatt inför klimatmötet?

Någon påvisbar uppvärmning av jordens marknära atmosfär har inte skett under de senaste 18 åren. Detta är ett trendbrott i jämförelse med uppvärmningen under förra århundradet.

Annons

Fenomenet har av klimatforskare döpts till "hiatus" (engelska för uppehåll) och har viktiga vetenskapliga och politiska konsekvenser. Se också diagram (helahälsingland.se 18/5).

Vetenskapligt tyder hiatus på att den uppvärmningseffekt som orsakas av utsläpp av fossil koldioxid, och som beskrivits av en grupp forskare (alarmisterna), är kraftigt överdriven. Politiskt innebär det att den datormodell som framtagits av FN klimatpanel och som används för att prediktera klimatkatastrofer och därmed skapa grunden för beslut vid klimatkonferenser inte är pålitlig. Man har med modellen inte kunnat förutse hiatus, det vill säga få en tillförlitlig prognos i ett femårigt perspektiv och ambitionen har varit att kunna ge pålitliga prognoser i ett hundraårsperspektiv.

Hiatus med sina vetenskapliga och politiska konsekvenser ses naturligtvis som ett stort hot för de samhällkrafter som vill att agendan för klimatmötet i Paris till varje pris ska genomföras. Dessa krafter förefaller använda den gamla härskartekniken att hålla massorna i okunskap för att nå sina syften. Hur ska man annars förklara att alla klimatdebatter kring hiatus stoppas i massmedia på riksnivå, att SMHI inte informerar om hiatus utan bryter mot sitt myndighetsansvar att informera i klimatfrågor och dessutom vägrar att svara på frågor kring sitt agerande i ett öppet brev (Insänt helahalsingland.se 6/5)? Vi har i massmedia fått läsa och höra åtskilligt om ur vetenskaplig synpunkt irrelevanta värmerekord på några hundradels grader, smältande isar vid både syd- och nordpolen, i framtiden flyttade Vasalopp och allt övrigt, som ökar den oinsattes klimatångest genom att skapa en känsla av fortsatt uppvärmning, har basuneras ut, men inte ett ord har hörts om hiatus.

Vågar man hoppas på en omsvängning i massmedias attityd på riksnivå så att vi kan få en öppen och informativ debatt inför klimatmötet i Paris?

Härje Thunholm

pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons