Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-Oopps, proppen har gått!

Jag blottar strupen och erkänner att jag har missat regeringens delbeslut om gymnasiereformen (GY-11). Pinsamt, men ingen fara för Ljusdals kommuns gymnasieutbildning.

Annons

Jag blottar strupen och erkänner att jag har missat regeringens delbeslut om gymnasiereformen (GY-11). Pinsamt, men ingen fara för Ljusdals kommuns gymnasieutbildning. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) har påbörjat processarbetet med Slotte 2011 där ett av målen är att Slotte ska vara en naturlig rekryteringsbas för näringsliv och offentlig sektor i Ljusdals kommun. Underlag i processen är GY-11 och ett starkt hälsinge samarbete. Anpassningar av det sjunkande elevantalet sker på lokaler, personal, ledning och i programutbudet. BUNs ledamöter arbetar aktivt med långsiktighet vad det gäller gymnasieskolan, förstärkning av nyckeltal inom grundskolan, resurser till barn med särskilda behov, öka samsyn mellan grund- och gymnasieskolan och ett utökat frirum för de anställda. En ny skolplan skall gälla från 2011 vilket utgör visionen om Slotte 2011.

Regeringskansliets pressmeddelande, okt-06: Regeringen avblåser gymnasiereformen GY-07. När enmansutredningen GY-11 tillsattes var meningen att införandet skulle gå i rekordfart och eleverna skulle börja i den nya gymnasieskolan 2010. Ett år senare backade regeringen och sköt upp införandet på ett år. Många turer omkring förslaget har det varit och nu har alltså regeringen antagit delar av reformen efter lång väntan. De övriga delarna kräver ytterligare utredning. Beslut förväntas till hösten.

Förankringen i projekt Slotte 2011 är oerhört viktigt. BUN strävar efter en bred diskussion med ungdomar, anställda, näringslivet och samhället i övrigt. Slottes framtida programstruktur bygger på ett gemensamt ansvar med delaktighet. BUNs kommande beslut ska skapa förutsättningarna och möjliggöra utveckling. Farhågor i GY-11 för Slotte, är bland annat specialidrotterna och Business Slotte (affärspaketet), men reformen har även utvecklingsområden som passar perfekt för Ljusdal.

Förberedelserna inför GY-07 pågick och gymnasieskolorna stod rustade inför verkställighet när regering avblåste reformen med ett Björklundskt andetag. Detta gav signal om att inte rusta sig helt förrän beslut är fattat. Folkpartiet ger kritik till BUN om att förberedelserna för GY-11 inte är stora nog. Kan kanske förklaras genom att Folkpartiet lämnade sin plats i BUN-presidium (till C) och miste på sätt sin möjlighet till insyn och delaktighet? Från att inneha vice ordförandeposten, till att bara ta del av protokoll, har delaktigheten så klart minimerats. Men för den sakens skull har det aktiva arbetet hos nämndens ledamöter, Slotte o Hälsingland fortsatt och det med ett positivt resultat. Härmed bjuder BUNs ledamöter in er alla till en kraftfull dialog för att skapa en kvalitativ rekryteringsbas för tillväxtorten Ljusdal.

Malin Ängerå

ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons