Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omställning, Hälsingland

Omställning Söderhamn drar nu ringar till hela Hälsingland. De vill ha ett uthålligt samhälle, bakgrunden är klimatförändringarna och oljeslutet som vi känner till. De vill lösa frågorna innan det är för sent. Med hjälp av all teknik och vetenskap.

Annons

Vår eminente finansminister varnade oss i måndags om en ny våg av kommande finanskriser. Var det modigt, eller valtaktiskt, eller dumt att måla fan på väggen? Jag vet inte, men säkert är att han har insyn i finansspelet. Nog kan han ha rätt, men törs inte fråga, eller svara, varför det kan bli så tokigt. Men vi andra, enkla människor, känner på oss att vårt sätt att leva inte håller i längden. Med den kortsiktiga, giriga plundringen av resurserna måste det ju ta slut någon gång. Det vet nog även Borg, men törs inte säga det. Inte under ett valår.

Man slåss av tanken att makthavarna inte törs åtgärda det som folket nog vet men inte har makt att göra något åt.

I Söderhamn har en grupp människor startat en kampanj "Omställning Söderhamn". Man följer en idé som börjat i England, "Transition Town" och nu har fått ordentlig spridning där. De vill ha ett uthålligt samhälle, bakgrunden är klimatförändringarna och oljeslutet som vi känner till. De vill lösa frågorna innan det är för sent. Med hjälp av all teknik och vetenskap.

Omställning Söderhamn drar nu ringar till hela Hälsingland. Varför finns ingen skog på Island, på Sicilien, på det mesta av Grekland? För att vi människor inte har slutat använda den skogen som fanns till skeppsbyggeri och bränsle innan sista trädet var borta. De klarade inte en omställning i tid. Är det regnskogens tur tur? Se upp för begreppet Omställning Hälsingland, den kommer.

Werner Bauer

Mellanfjärden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons