Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omskärelse av tradition – inte religion

Kvinnlig omskärelse har inte något med religion att göra, det handlar om kultur och traditioner på några ställen i världen. Tyvärr blir detta ofta sammanblandat med islam och folk tror att det är samma sak.

Annons

Svar till Bernt O Genberg (6/10). Jag tror faktiskt att du blandat ihop begreppen litegrann, det finns saker jag gärna vill klargöra.

Du pratar om en dokumentär du sett där unga flickor blev stympade och igensydda. Jag håller med, verkligt fruktansvärt, medför stor smärta och många hälsorisker och ger framtida men. Du pratar om "extremreligiösa stympningar", men nu är det faktiskt så att kvinnlig omskärelse inte har något med religion att göra, det handlar om kultur och traditioner på några ställen i världen. Tyvärr blir detta ofta sammanblandat med islam och folk tror att det är samma sak.

Så är inte fallet. Den mest radikala formen av kvinnlig omskärelse (infibulation) kallas för faraonisk omskärelse. Detta har praktiserats långt innan islams, kristendomen och möjligen judendomens uppkomst. Denna sed är inte känd i majoriteten av muslimska länder och i Koranen finns inget omnämnande av kvinnlig omskärelse, varken direkt eller indirekt.

Det som diskuterats i landstinget den senaste tiden gäller manlig omskärelse, inte kvinnlig, två väldigt skilda saker. Vid manlig omskärelse skärs förhuden bort med ett enkelt snitt. Detta är inte något som är till skada för mannen eller ger bestående men i form av smärta eller nedsatt förmåga att använda organet etcetera. Det genomförs även många gånger av icke-religiösa, medicinska skäl.

1985 upptäckte professor Francis Plummer att manlig omskärelse minskade risken att bli smittad av HIV. Dubbelblindtester har nu gett professor Plummer rätt, och man har kommit fram till att manlig omskärelse minskar risken att drabbas av HIV med 60 procent. "Miljontals liv hade kunnat räddas om aids-organisationerna hade agerat med en gång", säger Francis Plummer i dag.

Det kan vara bra att dubbelkolla litegrann, och inte dra allt och alla över en kam och på så sätt späda på fördomar. Det finns alltid flera sätt att se på saken, och varför inte föra en diskussion istället för att bara rusa fram...?

A T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons