Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ompröva beslutet

Det är med viss förvåning och bestörtning vi tar del av att historia ska försvinna som ämne på Högskolan i Gävle (HiG).

Annons

Vi har med intresse följt hur HiG under de senaste åren utvecklat kurser och föreläsningsserier utifrån arbetet med att få hälsingegårdarna klassade som världskulturarv, bland annat kursen ”Hälsinglands kultur och historia”.

Vi är några som aktivt arbetar med världsarvsfrågan och ser det som angeläget att dessa utbildningar får vara kvar och framför allt utvecklas vidare. För oss har vi sett HiG som en viktig aktör för att skapa bildning, kurser och forskning kring Hälsingland. Det blir än viktigare i framtiden om Unesco fattar sitt beslut om hälsingegårdarna som världskulturarv. Vi har under de senaste 15 åren kunnat ta del av flera doktorsavhandlingar kring historien och det sociala livet på en hälsingegård, och många fler torde det bli. I det perspektivet är det mycket upprörande att ”vår” högskola avser att sluta med kurser i ämnet historia. En högskola utan humaniora har förlorat mycket av sin själ.

Vi vill och kräver att beslutet om ämnet historia omprövas och förändras, se hälsingegårdarna som ett specialområde som ska finnas inom länet.

Björn Mårtensson, Edsbyn

Stefan Permickels, Arbrå

Elisabeth Eriksson, Edsbyn

Pär Forssell, Söderala

Marie Envall, Tallåsen

Jakob Silén, Skästra

Jan Thorén, Korskrogen

Peder Mellander, Gävle

Gunilla Stenberg, Hälsingtuna

Maria Owén, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons