Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omedvetna ledamöter?

Omröstningen i riksdagen den 17 juni gav alltså klartecken för nya kärnreaktorer.

På 1960-talet, när kärnkraften var ny, var det inte konstigt att många riksdagsledamöter var omedvetna om kärnkraftens risker och miljöpåverkan. Expertisen gav i kärnkraftsfrågan ofullständig information och lugnande uppgifter i säkerhetsfrågor.

Annons

Men nu, år 2010, är kärnkraftsproblemen tillräckligt kända, för att alla i riksdagen borde inse att elbehovet måste klaras med andra energikällor än kärnkraft. Alla känner väl till att uranbrytningen ger radioaktivt nedsmutsad miljö och att framställningen av kärnbränsle ger utsläpp av koldioxid, svavel- och kväveoxider med mera.

Och under driften av reaktorerna kommer ju radioaktiva isotoper ut i luften och vattnet, bland annat isotoper av ädelgaserna krypton och xenon. Frågan om kärnavfallet, varav en del är högaktivt, är ju inte heller tillfredsställande löst.

Olycksrisker finns, en del kanske mindre sannolika men absolut inte försumbara. Visst, rapporteringen om olyckor och tillbud har varit selektiv. Vem hörde till exempel före folkomröstningen 1980, att det bara några månader tidigare hade varit ett allvarligt olyckstillbud med läckage av 80 ton kylmedel i en kärnreaktor i Japan.

Trots ofullständig rapportering om kärnkraftsolyckor måste riksdagen vara medveten om att kärnkraften inte kan vara framtidens energikälla.

Satsa på solceller och andra miljövänliga energikällor!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons