Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om varselvågen och industriflykten

Så är man återigen varslad och går en osäker framtid tillmötes. Visst har man varit arbetslös i omgångar tidigare, men denna gång är läget allvarligare.

Annons

På kort tid har flera varsel inträffat. Dels konjunkturella, där företagen anpassar sig efter rådande konjunkturläge, dels strukturella varsel, vilket innebär att verksamhet flyttas utomlands.

Det är främst industrijobb men även forskningsbranschen flyttas utomlands. De jobben kommer inte tillbaka då det vänder uppåt igen. Inte för att företagen går dåligt. De största börsbolagen ska ge 130 miljarder kronor till aktieägarna, lika mycket som lönesumman för 600 000 industriarbetare.

Många företag flyttar till Polen eller är på väg att göra det. Man räknar med att 30 000 industrijobb flyttas inom några år. Vad är det då som lockar vinstrika bolag att ta denna risk. Nästan alla tror att det bara handlar om löner, men det är bara en liten del av anledningarna. Man kommer närmare kunderna och det blir mindre transportkostnader.

I Polen har man inrättat 14 frizoner efter irländskt mönster. Det innebär att kommuner och län bygger maskinparker, tillhandahåller och utbildar personal, hjälper till med juridik och stöd genom hela investeringen. Dessa industriparker erbjuder skattefria zoner till företagen. Företagare får importera råvaror, utrustning och produkter fritt från tullar och skatter.

Om ett svenskt företag startar en modern fabrik, får de halva kostnaden i stöd. Detta behöver de aldrig betala tillbaka. Polen ger dessa förmåner till utländska företag, fram till 2020. Mellan 2007 och 2013 fick Polen otroliga 108 miljarder euro i EU-stöd. Nu förhandlas det om EU:s långtidsbudget för åren 2014–2020. Polen har sökt stöd att få ytterligare 100 miljarder euro.

Trots all hjälp och stöd går nu Polen emot EU-direktiven i miljöfrågorna och blockerar FN:s klimatmöten. Nästan all polsk energi kommer från kolkraftverk och att konvertera dessa är inte aktuellt i större omfattning, då man inte vill hamna i ett allt för stort energiberoende av Ryssland.

En av många varslade

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons