Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om kamphundar

Såg på Debatt som handlade om så kallade kamphundar. Såg även förtvivlade, ledsna och gråtande ägare som älskar sina familjemedlemmar.

Annons

Nu vill de förbjuda människor med dessa raser att hyra i flerfamiljshus. Är det inte att diskriminera? Ingen liten valp föds aggressiv, kanske vissa raser har starkare kamplust än andra. Men med rätt ägare och rätt uppfostran blir de också trevliga familjehundar.

I Svenska Kamphundslexikonet från 2003 försöker klubben reda ut begreppen. Hundkamper som sport har sitt ursprung i England där det var lagligt en bit in på 1800-talet att hunden skulle slåss till sista blodsdroppen. Dessa avskyvärda sporter är nu mera, tack och lov, förbjudna.

Raser som kallas för kamphundar och monster är American Pitbullterrier, Bullterrier och Staffordshireterrier. Med fel uppfostran kan nog andra raser även bli så kallade kamphundar. Där har ni uppfödare ett stort ansvar. Kolla upp era köpare innan ni säljer er valp. Gäller alla raser naturligtvis. Ha sedan kontakt något år så vet ni hur det går för er hund.

Lilian Östh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons