Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om detta borde ni besluta

Medan alliansen med rätta, och med näbbar och klor, försöker utestänga Sverigedemokraterna från inflytande i riksdagen, så fortsätter våra myndigheter och domstolar att besluta om det regelverk i flykting- och migrationsfrågor som dryper av främlingsfientlighet och öppen diskriminering. Vill man verkligen göra något så titta på de här punkterna.

Annons

1. Vård för alla – nu har asylsökande vuxna bara rätt till akutsjukvård, och dessutom växlar det från landsting till landsting om man exempelvis skall betala för ett kejsarsnitt.

2. Skola till alla – barn har rätt till normal skola, men vuxna får några korta kurser i svenska, och får därför i princip börja från början om man får stanna.

3. Rätt till offentligt biträde från att man kommer till Sverige – nu kan det dröja lång tid innan man får biträde, om man överhuvudtaget får något.

4. Lått oberoende utse offentligt biträde – fullständigt absurt att motparten i processen skall utse sina "snälla" biträden.

5. Låt anhöriga inom kärnfamilj få söka i landet – nu tillämpas Dublinförordningen även på vuxna barn och andra inom familjen, vilket får orimliga konsekvenser.

6. Högst sex månader i varje instans och stanna efter två år – att stanna på grund av tid var vanligt på 80-talet och i början av 90-talet. Senast tillämpat 2005/2006. Skulle leda till ofantlig lättnad för domstolar och Migrationsverket (MV). Nu tar det ofta sex till tolv månader innan MV beslutar, och sedan ytterligare ett år eller mer i domstol.

7. Praktik till alla – nu får en del praktik, men långt ifrån alla.

8. Rätt att söka uppehållstillstånd på grund av arbete från Sverige – finns, men är onödigt tillkrånglat och alltför stora krav på att man skall ha arbetat i sex månader under heltid. Lätta upp reglerna.

9. Ge främlingspass för att underlätta uppehållstillstånd på grund av arbete – nu får man söka arbete från Sverige om man har pass, och massor med människor från exempelvis Irak saknar pass och kan inte få nya pass. Ge främlingspass under ett år i taget, och tjäna massor med pengar på att sökande får behålla de arbeten man redan har.

10. Återinför begreppet "humanitärt angeläget" – nu synnerligen ömmande omständigheter vid humanitära skäl, och det är löjligt svårt at tuppnå.

11. Vill Sverige anses vara en rättsstat i flyktingfrågor – jag anser inte att man är det – så borde man omgående titta på de tio punkterna ovan, som är ett axplock av allt som gått fel och mest på grund av oheligt samarbete mellan moderater och socialdemokrater på detta område. Inte behövs det Sverigedemokrater för att försämra M, och SAP har redan gjort jobbet, men kan man ha modet att ändra sig? Det kan man fundera över.

Tryggve Emstedt, advokat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons