Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om demokrati och nya partier

Jag har med stigande häpenhet och förvåning tittat på nyhetssändningarna i tv omkring valet. Min upprördhet grundar sig i det mottagande ett nytt demokratiskt valt parti får av övriga partier.

Annons

Erfarna politiker, som tidigare ingett mig förtroende, har uttalat sig så negativt och nedsättande om det nya partiet att det är på gränsen till mobbning. När Miljöpartiet startade sin verksamhet bemöttes partiet på samma sätt det vill säga med nedlåtenhet och kränkande behandling. Jag vet för jag var med och startade partiet. Detta mobbningsbeteende upprepades när Ny Demokrati startade upp och sedan kom in i riksdagen.

Vad än de nya partierna har med sig i bagaget, så bör de behandlas med respekt. Det är demokratiskt valda partier och att vara nedlåtande mot dem är detsamma som att vara nedlåtande mot i det här fallet 400 000 människor, som valt det nya partiet. Politiker i alla läger bör skämmas över hur tunn deras demokratiska vilja är.

I stället borde vi alla ställa oss frågor om den uppkomna situationen. Vad har vi gjort för att främlingsfientliga krafter råder i Sverige? Varför omfattar inte våra grundläggande värderingar om solidaritet, jämlikhet och demokrati alla våra medmänniskor? Denna självrannsakan borde vi ägna oss åt i stället för att utse det nya partiet till syndabock för våra egna tillkortakommanden.

Eva Bovin, Näsviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons