Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olyckligt och felaktigt av Rönning

Svar till Göran Rönning, skogsdebattör: Rönning försöker (
9/12
) misstänkliggöra
vårt
och skogsägarrörelsens engagemang för miljö- och klimatfrågor (1/12), skriver Karin Perers och Bengt-Åke Nilsson.

Annons

Det är både olyckligt och felaktigt. Vi vill på intet sätt påstå att skogsbruket är, eller har varit, felfritt. Men de senaste åren har ett skogsbruk med frihet under ansvar givit resultat. Mängden död ved ökar i skogen, vilket bland annat är bra för insekter och fåglar. Mängden ädellöv ökar, det samma gäller gammal skog. Därtill har vi aldrig skyddat mer skog än vad vi gör i dag.

Samtidigt står världen inför en mycket stor utmaning. Vi behöver hindra jordklotet från att bli ännu varmare, och det kan vi inte göra utan att använda de nyttor som skogen ger oss. Det handlar om att skogen binder koldioxid, vilket gör att vi behöver stoppa avskogningen. Men i Sverige, där vi hela tiden får mer skog, behöver vi bli ännu bättra på att bruka skogen – och att använda skogens produkter.

Precis som Rönning skriver så betyder brukande av mark att koldioxid läcker ut. Det gäller för både jordbruk och skogsbruk. Men att, som Rönning, bara titta på en kort tidsperiod ger inte en rättvisande bild. Skogen växer och binder koldioxid i nästan 100 år. När trädet sedan avverkas, kan det fortsätta att binda kol, till exempel i en träbyggnad. Rönning hänvisar till forskare, men glömmer att redovisa dem som tycker annorlunda än han själv.

Ett exempel är Sveriges största forskningsprogram på skog någonsin, Future Forests, där forskare konstaterar att skogen gör störst klimatnytta om den brukas. För varje skördad skogskubikmeter minskar utsläppen till atmosfären med 470 kg koldioxid. Det är en vinst från skogen som vi inte har råd att avstå.

Karin Perers

Mellanskogs ordförande

Bengt-Åke Nilsson

ordförande för Mellanskog i nordöstra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons