Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olycklig överenskommelse om tillfälliga uppehållstillstånd

Regeringens överenskommelse med de borgerliga partierna om TUT – tillfälliga uppehållstillstånd – är olycklig, skriver Vänsterpartiet i Bollnäs.

Annons

Enligt Louise Dane, doktorand i migrations- och barnrätt, så finns det ingen forskning alls som påvisar positiva effekter av tillfälliga uppehållstillstånd. Allt pekar mot att det enbart är nackdelar.

Även från Röda korset ser man med stor oro på att gå från permanenta till tillfälliga uppehållstillstånd, på grund av att det kommer att få stora humanitära konsekvenser. Bland annat kommer rätten till familjeåterförening påverkas negativt, en annan sak är tryggheten. Att vara trygg i att få stanna och omges av sin familj är fundamentalt om man vill lyckas med integration. Med TUT finns inga incitament att lära sig språket, söka arbete eller att lägga ner någon tid på att komma in i det svenska samhället. 

Karantänpolitiken kommer att påverka människors psykiska hälsa negativt med höga kostnader som följd. Administrationen kommer att öka kraftigt, då tillstånd helt säkert måste omprövas, eftersom krigen i oroshärdarna kommer att bli långvariga. Sammanfattningsvis - statens plånbok och de som flyr hit kommer att få betala ett högt pris i förhållande till den effekt införandet av TUT kommer att få. Människor kommer ändå att söka sig till länder där man kan överleva oavsett migrationspolitik, det är bara att titta på främlingsfientliga Ungern.

Det man egentligen syftar till, när man pratar om att minska söktrycket, är att hålla människor borta, alltså ett sätt att försöka runda FN:s konvention, där du har rätten att få dina asylbehov prövade. Att ta emot flyktingar handlar inte om våra val eller våra behov, det är en fråga om grundläggande mänskliga rättigheter. Därför borde debatten och de politiska besluten inte handla om ifall vi ska ta emot människor, utan om hur vi gör det.

Vänsterpartiet Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons