Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olov Östlund har fel på flera punkter

Olov Östlund (MP) skrivit under en insändare (3/8), som till stora delar verkar vara centralproducerad av Miljöpartiet. Det är en del i den smutskastningskampanj som Miljöpartiet under en tid fört mot Centerpartiet. Olov slår vilt omkring sig, och har fel på en rad punkter varför jag vill bemöta dessa.

Annons

Vi kan börja med miljöbilfrågan. Föreningen Gröna Bilister har utsett C till det miljöbilsbästa partiet. En tydlighet vad gäller att 2020 är slutåret för fossilbränslebilen, en skärpt, enhetlig miljöbilsdefinition och en mer klimatrelaterad fordonsskatt.

Det gav Centerpartiet åtta av tio möjliga "gröna bilar”. Samtidigt vet vi att andelen nya bilar har ökat markant med Centerpartiets politik i regeringen. När MP ville att staten skulle köpa Saab och bli bilfabrikör, likt forna öststaterna, så vill C att statliga pengar skall investeras och hjälpa den svenska industrin i att utveckla framtidens drivmedel och miljövänliga bilar.

När det gäller vindkraft så kan man bara gå in på energimyndighetens sida för att se att Olov Östlund har fel i det minskade intresset.

Det har aldrig byggts så många vindkraftverk i Sverige som nu, och det ligger otroligt många tillståndsprövningar runt om i landet. När det gäller beskattningsreglerna som Olov hänvisar till så vill C ändra reglerna för uttagskatten för vindkraft. Man skall dock veta att detta inte är ett svenskt påfund, utan beror på de generella reglerna inom EU-lagstiftningen.

När det sedan gäller skadeståndskravet för kärnkraft, går Sverige längre än den internationella Paris-konventionen. Innan energibeslutet var skadeståndsersättningen för olycka vid kärnkraftverk 3 miljarder kronor i Sverige.

Pariskonventionens krav på Sverige var 7 miljarder kronor, och den svenska regeringen, med Andreas Carlgren som miljöminister, fick igenom kravet på 12 miljarder kronor, vid en olycka vid svenska kärnkraftverk. Det är det internationellt högsta skadeståndskravet.

I Söderhamn har C jobbar otroligt hårt för mer vindkraft, i den nya kommunala upphandlingen till bilpoolen vill vi ha in fler miljöbilar, vi vill att en biogasanläggning kommer till under de närmaste fyra åren.

Vi har via motioner lagt fram förslag på mer eko- och närproducerad mat till den offentliga verksamheten. Vi har medverkat till beslutet om att minska koldioxiden i kommunen med 25 procent 2007-2011.

Centerpartiet är ett resultatinriktat parti. Medan andra vevar omkring sig och får väldigt lite politik genomförd, så har Centerpartiet hittat vägar att genomföra politik om en grön framtid för Söderhamn.

Vi tror inte någon människa eller parti är en egen ö, vi tror på samarbete och samverkan och tror inte att vi får igenom alla våra förslag. Men det är politikens spelregler.

Magnus Svensson (C)

gruppledare, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons