Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olösta miljöproblem trots världskonferens

För 40 år sedan, 1972, hölls en internationell miljökonferens i Stockholm.

Annons

FN:s dåvarande generalsekreterare U Thant hade i en rapport betonat att utvecklingen hade medfört försämringar för miljön med bland annat förstörelse av odlad jord och risk för utrotning av växt- och djurarter. Konferensen pågick i bortåt två veckor och resulterade i en handlingsplan för den mänskliga miljön. Bland annat skulle man ha ett varningssystem för naturkatastrofer. Man inrättade också FN:s miljöprogram, Unep, som skulle övervaka miljöföroreningar som kunde påverka klimatet.

Parallellt med denna FN-konferens höll Svenska FN-förbundet och några andra organisationer ett möte, Miljöforum, i Stockholm.

Den stora FN-konferensen var etablissemangets konferens, där inte vilka forskare som helst fick delta. Man kunde "inte bereda plats" för Hannes Alfvén att yttra sig där. Alfvén hade på 1960-talet påpekat att den dåvarande reaktorn i Marviken i Östergötland hade en konstruktionsdetalj som vid en olycka kunde leda till en härdsmälta. En så självständig forskare var inte omtyckt av etablissemanget.

Vid Miljöforum deltog även unga forskare från u-länder och de kritiserade de rika ländernas behandling av fattiga länders miljöproblem.

Och vilka var de bestående resultaten av FN-konferensen i Stockholm? Ja, Unep finns ju men är väl inget mäktigt FN-organ. Den som har försökt följa utvecklingen på miljöområdet har intrycket att jordens miljö- och klimatproblem ännu är olösta. Trots senare konferenser i bland annat Rio de Janeiro och Johannesburg återstår stora problem.

Beslutsfattarna måste prioritera arbetet för en renare miljö!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons