Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Östlund och sanningen

Olof Östlund (MP) driver en kampanj för att ”rädda” Sunnanåker, men han aktar sig noga för att tala om hur det ska gå till.

Annons

Han tycks agera utifrån teorin att, ”om jag skriker 'rädda Sunnanåker' tillräckligt högt tillräckligt många gånger tror folk att jag gör något”. Olof sitter i kommunfullmäktige och har möjlighet att agera, men har hittills inte gjort någonting alls där. Allt är alltså grovt röstfiske.

När Vågbrohemmet avvecklades byggde landstinget 21 gruppbostäder över hela kommunen, alla med tioåriga hyreskontrakt. Gruppbostäderna togs sedan över av kommunen. Vågbrohemmets upptagningsområde var hela länet, vilket innebar att många av de boende kom från andra delar av länet. De flesta av de boende valde att stanna kvar i Söderhamn även efter avvecklingen. Behovet för Söderhamns del beräknades till åtta gruppboenden, resterande 13 boenden fylldes av människor från andra kommuner.

Under åren som gått efter avvecklingen har antalet gruppboenden minskat till 14, beroende på att personerna blivit äldre och kommit in på äldreboenden eller avlidit.

Vad som nu sker, är helt enkelt en långsam anpassning till Söderhamns kommuns eget behov.

Orsaken till att Sunnanåker nu har blivit aktuell är att driftskostnaden är mer än en miljon högre än på andra jämförbara gruppboenden

Det vet naturligtvis fullmäktigeledamoten Olof Östlund, men som en äkta populist upprepar han mantrat ”bevara Sunnanåker”. Om han vore ärlig borde han ha sagt, att han i stället för Sunnanåker vill lägga ner ett annat gruppboende.

Alternativet till att avveckla Sunnanåker är att lägga ned ett boende någon annanstans – eller kanske en möjlighet till vårdval.

Jag är övertygad om att enda sättet att få ha kvar Sunnanåker och andra på sikt nedläggningshotade gruppbostäder är att släppa in entreprenörer som kan söka ”kunder” även utanför kommunen.

Därför var det intressant och roligt att intresse fanns från Trönöbygden att till ett konkurrensmässigt pris driva verksamheten på Sunnanåker på entreprenad. Jag föreslog vid omvårdnadsnämndens sammanträde att vi skulle ta en seriös diskussion med representanter från Trönöbygden och samtidigt dra i gång en utredning om vilket annat boende som i så fall skulle avvecklas.

Vänsterblocket var, trots allt prat om att vi ska uppmuntra och utbilda entreprenörer, helt emot att ge folket från Trönöbygden en chans.

Inom vården är valfrihet något som kommer, där skulle Sunnanåker passa bra. Men, som sagt, vänsterblocket vill inte.

Nu är det är bara att jobba för att valresultatet går åt rätt håll så vi kan få valfrihet också i Söderhamn.

Olof, som du säkert vet så finns det till varje nämndsprotokoll en omröstningsbilaga när votering förekommit. Där framgår att de tre i omvårdnadsnämnden som ville behålla Sunnanåker, är Alvar Magnusson, Marianne Persson och Rolf Hofsten.

Alvar Magnusson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons