Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olles Sista Potatis

Fem procent ville ha en galleria. Men det torde vara svårt att hitta någon enda människa, utanför kommunstyrelsens arbetsutskotts garderob, som känner entusiasm för den här klossen, vilken i folkmun redan döpts till Olles Sista Potatis.

Annons

Karakteristiskt för staden Bollnäs är att de ansvariga i kommunen länge har varit så sömngångaraktigt destruktiva. Spelar ingen roll vilken politisk majoritet, om det funnits en fin miljö eller något intressant och vackert gammalt hus, har det bara varit en tidsfråga innan man har varit där och skövlat.

Järnvägshotellet, bryggeriet, hela Öster med dess makalösa gamla timmerhus i stora trädgårdar… fram med grävskoporna bara. Det har varit som en klåda. Långnäs är man ute och naggar i kanten. SJ-området ska bli… ja hej kom och hjälp mig.

Och så var det Brotorget som just hade blivit ett riktigt fint torg, med uppvuxna träd som skymde de fula varuhusfasaderna, planteringar och folkliv. Självklart blev det en nagel i ögat på några däruppe. Så ett litet gäng av politiker och cityhandlare, med hjälp av en betryggande majoritet av kommunens politiker av olika färger, såg till att få torget sålt för en struntsumma. Att nio av tio Bollnäsbor ville något annat satte man sig gladligen över.

Men ojsan hoppsan, det tilltänkta galleriabygget visade sig vara en grov felspekulation, två år gick, ingenting hände. Kommunen visade ändå handlingskraft, man skyndade sig att för säkerhets skull såga ner träden och riva upp torget. När det så stod helt klart att inget glassigt köptempel skulle se dagens ljus på denna ödetomt, var plötsligt goda råd dyra. Risken var överhängande att köpet skulle gå tillbaka och att de lata och framstegsfientliga invånarna skulle kräva att torget återställdes.

Men skam den som ger sig. I elfte timmens sista minut lyckades man hitta en entreprenör som lovar att bygga en stor fyrkantig betongkloss på torget, sex våningar inklusive parkeringsdäck. Höjden är tilltagen för att med säkerhet lägga resten av platsen i skugga, för det fall någon förvirrad invånare skulle få för sig att en vårdag försöka lapa lite sol framför Helins bokhandel.

Fem procent ville ha en galleria. Men det torde vara svårt att hitta någon enda människa, utanför kommunstyrelsens arbetsutskotts garderob, som känner entusiasm för den här klossen, vilken i folkmun redan döpts till Olles Sista Potatis. (Olle jobbar ju så att säga på övertid och detta blir hans avskedspresent till Bollnäsborna.)

Nu i dagarna ska klossen röstas igenom i kommunfullmäktige, av samma plikttrogna samling politiker som för exakt två år sedan sålde torget.

Under de två åren har de övat hårt på att slå dövörat till för vad deras väljare tycker. Ingenting som har hänt eller sagts har påverkat dem. Inte ens det egna fiaskot har fått dem att fundera. Och försök inte med fackeltåg! Orubbliga kommer de att gå till sin plenisal, beslutsamt kommer de att rösta bort torget. Deras namn ska ristas in i minnesmärket över den kommunala demokratin.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons