Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskapens pessimism

Replik på Karin Solums debattartikel (14/4):

Annons

Intelligens har gett människan förmågan att lösa problem och förbättra sitt liv. Det har mänskligheten lyckats med, praktiskt taget alltid och särkilt framgångrikt det senaste seklet. Men med bristande kunskap och fantasi används intelligensen ibland för att betvinga det sunda förnuftet. Det visar Karin Solum (14/4) under rubriken Dumhet och egoism. Hon har låtit sig förvillas av domedagsprofeters pessimism . Sådana har alltid funnits och de har alltid fått fel. Världen är idag bättre än för 20 år sedan och otroligt mycket bättre än för 50 år sedan.

På 50-talet larmade den världsberömde professorn Georg Borgström om kommande svält. Jag gick då på Tekniska Högskolan med föreläsningar av den världsberömde professorn Alf Lysholm. Han var ett geni, som uppfunnit dels den koppling, som gjorde automatväxling möjlig i bilarna, och dels en ny typ av kompressor med roterande skruvar istället för kolvar. En hel termin behandlade han den kommande energikrisen. Sverige skulle klara sig genom att ta tillvara oljan i Närkes skiffer och göra gengas av Smålands torvmossar.

Det har inte behövts. Utvecklingen har överträffat båda professorernas fantasi. Färre svälter än någonsin. Vi har mer energi än vi behöver.

Karin Solum har låtit sig luras av de falska profeterna. Tillväxt behöver inte betyda mer resurser. Vår gamla TV med 28 tums skärm var jobbig att få iväg till tippen, så den vägde nog 25 kilo. Vår nya har 42 tums skärm och väger bara en tredjedel på mycket. Skillnaden är uppfinnares intelligens och fantasi. Det finns ingen gräns för sådan tillväxt. Denna kan också betyda tjänster vi gör åt varandra utan mera material.

De falska profeternas käraste evangelium är befrielse från koldioxiden. Den skulle vara skadlig och leda till katastrofal uppvärmning. Alla sådana förutsägelser har slagit fel. Det finns inga tecken på att koldioxid påverkar klimatet märkbart. Våra utsläpp har istället gjort Jorden bättre, grönare med större skördar och snabbare tillväxt i skogarna, googla koldioxid växt välgörande.

Karin Solum visar okunskap om ekonomi, när hon ser företagens vinster som girighet. Det är med vinster som uppfinningar och innovationer lockas fram, det som ger fler jobb och ett bättre liv för alla. Det kallas kapitalism. De som varit särskilt skickliga har förvärvat stora kapital att förvalta. De har visat sig mer kompetenta än vad politiker någonsin lyckats med. Dessa har istället slarvat bort det välstånd som funnits, se på Sovjet, Cuba, Zimbabwe och Venezuela.

Sture Åström

oberoende debattör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons