Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap och cynism

All jakt är reglerad genom lagar stiftade av Sveriges riksdag i politisk enighet och genom demokratiska beslut. Yttrandefriheten är också en laglig rätt för medborgarna och det är tur så att man kan bemöta cynism och oriktiga påståenden.

Annons

n`Martin, (insändare 31/3) ännu en människa får väl jag förmoda som har problem att förstå att jakt det är en rättighet som vi i Sverige har genom lagstiftning men som också med lång tradition för att få tag i föda. All jakt är reglerad genom lagar stiftade av Sveriges riksdag i politisk enighet och genom demokratiska beslut. Yttrandefriheten är också en laglig rätt för medborgarna och det är tur så att man kan bemöta cynism och oriktiga påståenden. Lagar som reglerar jakten innebär att jakten inte får bedrivas med terräng- eller motorfordon. Vad helikopter beträffar så har knappast den enkla allmogejägaren råd att hyra en sådan om det ens vore lagligt. De enda som lagligt kan förfölja och jaga djur på detta vis är de myndigheter som är satta att sköta viltförvaltningen. Vad beträffar jakt på varg så är det för närvarande förbjudet i Sverige för allmogejägaren om det har undgått n´Martin. Vad beträffar överskjutningen av lodjur så får väl myndigheterna skapa en annan form för hur man ska få bukt med det problemet, det ska väl inte läggas jägarna till last. Vad jag vet så har inget jaktbrott begåtts under säsongens lodjursjakt. Jag har personligen bara sett lodjur vid ett tillfälle och jag började jaga med min far när jag var 6 år och är i dag 50. I ett avseende så har du och jag samma uppfattning och det är att lodjuret är ett fantastiskt vackert djur. Att det skjuts så många tyder på att det finns en hel del lodjur. Du nämner även den som du kallar den illegala jakten. Var hämtar du dina uppgifter om att den skulle vara större än den legala? Du säger att de enda som ska tillåtas beskatta lodjuren är samerna. Och i nästa andetag så är lodjuret harmlöst. Vad menar du då?

Beträffande fällfångst så är en jaktform som förorsakar djuren litet lidande. Vi kan i dag lagligt använda fällor för räv, mård, mink, grävling, husmus mm. I jämförelsen som du gör med Indien så kan du väl skicka in insändare i någon av deras rikstäckande tidningar, lära indierna hur man gör när man "schasar" bort tigrarna från deras byar. Jag tror de vore dig evigt tacksam. Det sista blev lite "cyniskt". Jag tror inte att problemet med tigerns existens ligger i fällorna i Indien. Om det undgått n´Martin så finns det även kvinnor som jagar. Nu har jag uttryckt mina tankar och åsikter på vad jag tycker är en lägsta nivå, men jag har gjort det för att bemöta dig. Jag tror att vi alla tjänar på att lyfta upp debatten några snäpp.

Gunnar Johansson

Näsviken

(som vågar stå för sina åsikter)

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons