Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnigt skrivet på ledarplats om stationsläget i Hudiksvall

Linnea Lindblads ledare 2016-08-19 En attraktiv framtidsstad har tågstationen i centrum innehåller en grov förvanskning av fakta, skriver Gunnar Grenholm (C). Patrik Oksanen, politisk redaktör, svarar.

Annons

Linnea visar sin okunnighet och nonchalans för fakta när hon skriver. För Hudiks del finns två huvudalternativ vid utbyggnaden. Antingen dubbla spår genom staden eller så försvinner stationen från centrum och nya spår dras någonstans längs med E4:an.

Läs även: Linnea Lindblads ledare Dubbelspår genom centrala Hudik är nödvändigt för hela Hälsingland

Detta är en grov förvanskning av fakta och hade Linnea varit mera påläst hade hon känt till att alternativet till att använda gamla stationsläget har varit väster om den gamla stadsbebyggelsen genom Furulundsområdet. Alternativet längs E4:an har inte varit med på länge.

Så till pudelns kärna. Mätning på kartan visar att sträckan mellan Gamla stationen och Salutorget är 550 m och avståndet mellan Furulund och Salutorget är 900 m. Skillnaden 350 m innebär att bägge alternativen är centrala stationslägen och dessutom ligger stadens största arbetsplats, Hudiksvalls Sjukhus, nära Furulund. Vilket stationsläge ger bäst möjlighet till arbetsplatspromenader?

Nej, en ledare ska hålla sig till fakta även om syftet är att skapa opinion. I detta fall riskerar den också att bidra till att alltför många gamla byggnader mellan Lillfjärden och Storfjärden rivs och att Hudiksvall delas med en Berlinmur (godstrafik på dubbelspår).

Gunnar Grenholm (C)

Via

ersättare kommunfullmäktige

Patrik Oksanen svarar:

Det är korrekt att det aktuella västliga alternativet i kommunens planering har ett stationsläge vid Furulund. Ett äldre förslag placerade det ännu närmare E4:an. Det finns även ett sydligt förslag som alla tycks utesluta ur debatten.

När vi betraktar stadsutveckling på lång sikt och möjligheten till attraktiva nybyggnationer så förordar ledarsidan det centrala alternativet. Hudiksvall kan växa vid havet, inte vid Furulund. Om man nu vill att staden ska växa och utvecklas till en hälsingemetropol som kan ha en unik identitet mellan Gävle och Sundsvall. Och om någon tvivlar på vad de som fått en stationsdragning utanför stadens hjärta tycker om hur det blev så kan man besöka Facebookgruppen politik i Söderhamn.

Patrik Oksanen

politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons