Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunnighet om vegkost

Något jag stör mig på något otroligt på i Sverige är den påtagligt dåliga kunskapen hos restaurangägare/kockar om vad som klassas som vegetariskt. En sak som de flesta svenskar helt missat är vad ostlöpe är, det vill säga en produkt från kalvmagen som finns i nästan alla ostar i Sverige.

Annons

Den enda "vanliga" osten (viss mozarella, brie, camenbert innehåller också det vegetabiliska ostenzymet) som säljs i de flesta matbutikerna är Västan 10 procent som då innehåller vegetabiliskt ostenzym i stället för det animaliska ostlöpet. Trots detta får jag alltid problem när jag ska äta ute: "Är det ost på den vegetariska pizzan/lasagnen etcetera". "Jaa...". "Är det en vegetarisk ost?" "Vadå, alla ostar är väl vegetariska?" Och så tittar de konstigt på en. Väldigt ofta finns det inte en enda rätt på menyn som alltså är helt vegetarisk.

Men nu är det ju så att nej, de allra flesta ostar är inte vegetariska för de innehåller ostlöpe som det alltså behövs en död kalv för att framställa. Detta har de allra flesta kockar jag stött på utomlands (speciellt England men även Australien, Nya Zeeland och USA) haft fullständig koll på men inte svenskar alltså.

Nästa gång något marknadsförs på menyn som "vegetariskt" och rätten innehåller en icke-vegetarisk ost tänker jag KO-anmäla den restaurangen, då det är helt felaktigt. Nog nu!

Sur vegetarian

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons