Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vad Kinberg Batra tycker om Israel

/

Det är svårt att komma från intrycket att det yttersta syftet med Anna Kinberg Batras resa inte varit att förbättra några relationer, utan att underminera den svenska ståndpunkten om en rättvis tvåstatslösning i Israel/Palestinakonflikten, menar skribenten.

Annons

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har varit på visit till Israel. Syftet med resan var att förbättra relationen mellan Sverige och Israel – detta eftersom utrikesminister Margot Wallström portats från landet efter sin kritik av ockupation och bosättningspolitik och de utomrättsliga avrättningarna av palestinier. Mer för ordningens skull besökte hon också den palestinska ledningen på Västbanken.

Om moderatledaren tagit upp den olagliga bosättningspolitiken med den israeliske premiärministern vill man från moderat håll inte kommentera. Men det är ingen hemlighet att man anser de israeliska bosättningarna som helt oacceptabla – en M-kritik som dock sällan hörs i debatten. Något måste dock ha sagts eftersom den israeliska ledningen, enligt nättidningen Times of Israel, inte varit riktigt nöjd med besöket.

Men medan moderatledarens uppfattning om Israel fortfarande ter sig rätt oklar så är den mycket tydligare vad gäller palestinierna. Den palestinska ledningen måste, menar Kinberg Batra, nu äntligen ta sig i kragen och införa verklig demokrati. Men förutom att detta är svårt nog under ockupation hoppas hon förmodligen också att vi numera glömt de senaste palestinska valen – av tidigare moderatledaren Carl Bildt hyllade som de dittills mest demokratiska någonsin i Mellanöstern! – då en Hamasledd regering kom till makten. En regering som först en socialdemokratisk och sedan en alliansregering ha gjort sitt bästa för att utmanövrera och baktala. Med förödande konsekvenser för det palestinska samhället.

När nu moderatledaren efterlyser mer demokrati och nya val i de palestinska områdena uppstår genast frågan vem och vilka som ska delta i de valen. Sverige har ju terrorstämplat inte bara Hamas utan i stort sett alla palestinska partier och organisationer – utom president Mahmoud Abbas parti Fatah – som är aktuella i ett kommande val. Är det ett enpartival man vill se? Eller kommer man att denna gång respektera en kommande palestinsk regering – oavsett vem som vinner valet? Det är frågor som borde kräva svar.

Det är svårt att komma från intrycket att det yttersta syftet med Kinberg Batras resa inte varit att förbättra några relationer, utan att underminera den svenska ståndpunkten om en rättvis tvåstatslösning i Israel/Palestinakonflikten - och sudda ut betydelsen av det svenska erkännandet av staten Palestina. Annars vore det ingen poäng med resan.

Även om hon inte gått så långt som KD-ledaren Ebba Busch Thor, att posera på en israelisk stridsvagn, eller som parlamentarikern Fredrick Federley (C) att skänka pengar till den israeliska krigsmakten, så är det uppenbart att den nuvarande moderatledningen inte är några vänner till Palestinas folk utan snarare stödtrupp till fortsatt israelisk ockupation av Palestina och ett förtryck utan slut. Det måste vara en angelägen uppgift för de ärliga och engagerade medlemmar som trots allt finns inom Moderaterna att se till att få en ändring på detta.

Gunnar Olofsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons