Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka utbildningen för läkare i Sverige

Om inget görs kommer vi att sakna över 4 000 läkare om bara fem år, dels beroende på att en åldrande läkarkår går i pension, dels beroende på ett generellt ökande vårdbehov. Det motsvarar 120 läkare bara i Gävleborgs län.

Annons

Läkarbristen i Sverige leder till kraftigt ökade vårdkostnader. Under 2008 betalade landstinget i Gävleborgs län 162 miljoner kronor för att hyra in stafettläkare – det är 587 kronor per invånare. Nu är det hög tid att etablera nya läkarutbildningar i Sverige. Enligt Läkarförbundet skulle Sverige behöva ytterligare 1 500 heltidsarbetande allmänläkare redan i dag. Om inget görs kommer vi att sakna över 4 000 läkare om bara fem år, dels beroende på att en åldrande läkarkår går i pension, dels beroende på ett generellt ökande vårdbehov. Det motsvarar 120 läkare bara i Gävleborgs län. Detta medicinska mardrömsscenario är tyvärr helt realistiskt, eftersom Sverige är långt ifrån självförsörjande på läkare.

I dagsläget hankar sig Sverige fram med hjälp av andra länder. Hela 60 procent av de läkare som fick svensk läkarlegitimation 2008 hade utbildats utanför landet. Vi befinner oss därmed i strykklass – exempelvis har Danmark och Österrike 60 respektive 40 procent fler utbildningsplatser räknat per capita.

Som situationen nu ser ut saknar Sverige kontroll över såväl innehåll som kvalitet i läkarutbildningen. Växande vårdköer och kvalitetsproblem är en sida av saken, en annan är att landstingen drabbas av dryga merkostnader när det inte går att anställa ordinarie personal. År 2008 anlitades hyr- och stafettläkare för 1,8 miljarder kronor i Sverige. För landstinget i Gävleborg slutade denna nota på 162 miljoner kronor.

Sverige måste helt enkelt börja utbilda fler läkare. Regeringen har utökat läkarutbildningen med 170 platser de senaste två åren. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. SCB, Högskoleverket, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting och många fler vill snarast se en ökning av antalet platser på läkarutbildningen. Högskoleverket förespråkar 300–400 nybörjarplatser.

Problemet är att det saknas sjukhus och andra vårdinstitutioner att praktisera på i närheten av de befintliga utbildningsorterna, vilket leder till kvalitetsbrister i utbildningen. Lösningen är förstås att börja utbilda läkare på fler platser i Sverige!

Det har snart gått ett kvarts sekel sedan Sverige satsade på en utbyggnad av läkarutbildningen på nya orter. Nu måste även vi, på samma sätt som andra länder i Europa och Nordamerika, börja etablera nya läkarutbildningar.

Örebro universitet är redo att bli Sveriges sjunde lärosäte som utbildar läkare, och lämnar nu in en ny ansökan om att få bedriva läkarutbildning. De kvalitetsproblem som påpekats av Högskoleverket efter vår förra ansökan är nu åtgärdade. Om de nödvändiga besluten fattas av Högskoleverket och högskoleminister Tobias Krantz kan vi anta de första studenterna redan hösten 2010.

Jens Schollin, professor i barnmedicin och rektor vid Örebro universitet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons