Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohälsosam arbetsplats

Det skulle vara roligt om bilden av Hudiksvall verkligen var kommunen med det stora hjärtat, kommunen där alla är likvärdiga, med eller utan funktionshinder. Kommunen som visar hänsyn och gott bemötande.

Annons

Tyvärr är den bilden falsk, den gäller bara vissa utvalda och de som orkar kämpa såsom till exempel Pär Johansson. Han och hans medarbetare har mött mycket ovilja och motstånd under åren men ändå orkat hela vägen fram. En stor eloge till Glada Hudikteatern, deras framgångar i allmänhet och i landet "over there".

Inom socialpsykiatrin där människor med psykiska funktionshinder får stöd och hjälp på olika boenden eller med stöd i egna hemmet, kan man mer likna behandlingen av medmänniskor med "släggan går". Visa att du har avvikande synpunkter eller minsta svaghet så är du ute.

Här finns personal som öppet uttrycker att "passar man inte in" och det gäller både brukare som man anser felplacerade och personal som man inte gillar, finns det medel att se till att dessa får flytta eller sluta. Och det funkar. Många har lämnat socialpsykiatrin i Hudiksvall, ledsna och nedslagna. I den slutna arbetsgruppen skyddar man varandra, man tillåter sig att göra fel, men personal utanför kärnan lever farligt och är att snart offer för angiveri. Här finns inga skrupler.

Tyvärr kan man inte säga att ledningen är bättre, trots att man är medveten om att det finns problem blundar man och i stället snarare rider på de irritationer som finns i arbetsgrupperna. Man uppmanar till angiveri och vänder personal emot varandra genom att skapa osäkerhet och rädsla, vem vet vem som står på tur att bli utfryst nästa gång. Ingen vet.

Blir du ensam och utsatt finns det ingen chef att vända sig till, socialpsykiatrins enhetschef och hennes överhuvud håller ihop som ler och långhalm. De bollar problemen mellan varandra, fryser ut genom tystnad och verkar högaktningsfullt strunta i sin personal.

Socialpsykiatrin är som helhet en ohälsosam arbetsplats och en samhällsfara genom otrygga arbetsgrupper som ska ta hand om människor med psykiska funktionshinder.

En anställd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons