Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ogrundat om vaccinet

I Helena Palén Olofssons insändare (19/10) kommer hon med så många felaktigheter att det är svårt att veta var man ska börja.

Annons

I Helena Palén Olofssons insändare (19/10) kommer hon med så många felaktigheter att det är svårt att veta var man ska börja.

Vad säger egentligen författarna i Brännpunktsartikeln i SvD (6/10) om åtalsfriskrivning för vaccintillverkaren: "I denna typ av bindande avtal vet vi inte hur ansvarsfrågan för oönskade biverkningar kommer att hanteras, eftersom dessa paragrafer sannolikt kommer att vara sekretessbelagda." Med andra ord, de vet inte vad som gäller.

Vänder vi oss till Läkemedelsverket och frågar om vaccintillverkaren GlaxoSmithKline har åtalsimmunitet mot dödsfall eller skador orsakade av vaccinet får vi till svar: "Nej, ett företag kan inte få åtalsimmunitet. Läkemedelslagstiftningen gäller för alla tillverkare av läkemedel."

Glasklart, eller hur?

Angående vaccinationsstrategierna. I Japan kommer inte bara gravida att vaccineras utan mer än halva befolkningen, 77 miljoner, kommer att vaccineras (AFP 19/10). Inte heller Tyskland kommer bara att erbjuda vaccin till riskgrupper, utan även till sjukvårdspersonal, polis, brandmän och offentliga anställda. Därefter kommer övriga befolkningen också att erbjudas vaccinering (Deutsche welle 17/7, 19/10).

Påståendet att fågelvirus inte skulle kunna smitta människor är en rent nonsens, påståendet att det skulle vara skapat i laboratorium är helt ogrundade konspirationsteorier. Vi vet att av alla sjukdomar som är patogena för människor (cirka 1 400) är mer än 60 procent zoonoser, det vill säga sjukdomar som kan smitta mellan andra djur och människor, där det virus som orsakar fågelinfluensan (influensa typ A) är en av alla dessa zoonoser.

Så ja, så länge det finns människor världen över som kommer i kontakt med vilda och domesticerade djur så kommer det förr eller senare med all säkerhet att uppkomma nya mer eller mindre farliga zoonoser, och detta oavsett vad en "sanningskommission" skulle ha att säga om saken.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons