Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ogrillat igen

Jaha, så kommer jag för femte gången hem med en blodig, (o)grillad kyckling från samma affär. Ni skyller på att grilltemperaturen är för hög. Ja, men för höge farao, sänk temperaturen då!

Annons

Jaha, så kommer jag för femte gången hem med en blodig, (o)grillad kyckling från samma affär. Ja, jag vet att ni säger att det kanske ser äckligt ut med den röda märgen och det sipprande blodet i köttet men att det inte är farligt. Men se, jag tror inte på er! Ni skyller på att grilltemperaturen är för hög. Ja, men för höge farao, sänk temperaturen då!

Britt-Marie Åström

Bergsjö

 

Livsmedelsinspektören svarar: Vi på Norrhälsinge miljökontor har regelbunden tillsyn på alla livsmedelsbutiker i Hudiksvall och Nordanstig. De besöks minst en gång per år och oftast kommer vi dit oanmälda. Det som vi tittar på är bland annat att personalen som hanterar oförpackade livsmedel har arbetskläder, att det finns möjlighet till handtvätt med flytande tvål och engångshanddukar, att rengöringen fungerar som den ska samt att temperaturer kontrolleras och dokumenteras. Om vi upptäckter brister vid inspektionen får personalen en viss tid på sig att åtgärda dessa. Sedan kommer vi dit igen på en uppföljande inspektion för att kontrollera att bristerna har blivit åtgärdade.

Jag förstår att det säkert inte känns så roligt att komma hem med en blodig kyckling. Rå kyckling som grillas är en känslig produkt eftersom det är många hanteringssteg. Ett företag som grillar kyckling måste därför ha rutiner för detta. Tillagat kött ska ha en klar köttsaft. Om en grillad kyckling är blodig har den antagligen inte blivit ordentligt genomstekt. Mat som tillagas ska i regel ha en kärntemperatur på minst +72°C. Vid denna temperatur dör de flesta av de bakterier som finns i köttet. Kärntemperaturen mäts i livsmedlets mittpunkt. Om kycklingen har varit fryst är det viktigt att den tinas ordentligt innan tillagning. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och halvrå på insidan. Då finns det risk att eventuella sjukdomsalstrande bakterier har överlevt och kan ställa till problem.

Om du har frågor gällande livsmedelssäkerhet eller om du misstänker att du har blivit matförgiftad bör du ta kontakt med oss på miljökontoret.

Lisa Hellström

livsmedelsinspektör på Norrhälsinge miljökontor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons