Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oförskämt, Fridner

Herrar Örjan Fridner (S) och Leif Persson (S) tror inte att utbildningsministern använder rätt metod för att höja lärarnas trivsel och status. Kan så vara.

Annons

Frågan vi i Lärarnas Riksförbund ställer oss är vad den styrande majoriteten i Ljusdal har gjort för att höja trivseln och statusen för lärarna i kommunen.

Skolan är kommunal, kommunen avgör hur mycket pengar den får kosta, så låt oss kolla hur man arbetat med status och trivsel med mera.

Status och trivsel hänger bland annat ihop med arbetsvillkor. Tiden för att förbereda lektioner har minskat samtidigt som flera arbetsuppgifter har tillkommit. Varför då? Jo, bland annat på grund av ett stålbad, ett stålbad vars nödvändighet man tydligen kan diskutera. Förstår jag Bodil Eriksson (FP) rätt så har 101 387 000 kronor vandrat bort från verksamheterna i Ljusdals kommun helt i onödan. Våra medlemmar anser föga förvånande att stressen har ökat de senaste tio åren.

Under en tidsperiod från 2002 till 2010 har Ljusdals kommun valt att satsa 91 procent av det som samtliga kommuner i landet i snitt valt att satsa på sina elever när det gäller undervisning. År efter år satsar Ljusdals kommun mindre i undervisning än vad snittet av samtliga kommuner gör. Och år efter år ligger Ljusdals kommun efter när det gäller att göra sina elever behöriga till gymnasiet.

Vid förra årets löneöversyn var det 1/3 av våra medlemmar som fick reallönesänkningar. När Lärarnas Riksförbund begärde förklaring för det fick jag svaret; "God löneutveckling är inte det samma som reallöneökning".

Så sett med ovanstående i minne är det rent av oförskämt att prata om att ni vill höja status, trivsel respekt för lärare och deras arbete, men naturligtvis välkomnar vi i Lärarnas Riksförbund att Ljusdals kommun förändrar praxis. Förslagsvis kan ni börja prata för ett statligt huvudmannaskap för skolan i likhet med Vänsterpartiet, Folkpartiet och nu även Kristdemokraterna och höja vår lön 10 000 kronor i månaden.

Christian Jensen, kommunombud i Ljusdals kommun, Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons