Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odlaren får minst

Det mullrar i bondeleden mycket beroende på dålig lönsamhet påstås det. Men ni utlovades ett påslag på en krona kilot för mjölken ni levererade, eller? Det var väl inte så som i vanlig ordning att det mesta av kronan hamnade i fel fickor?

Annons

Det mullrar i bondeleden mycket beroende på dålig lönsamhet påstås det. Men ni utlovades ett påslag på en krona kilot för mjölken ni levererade, eller? Det var väl inte så som i vanlig ordning att det mesta av kronan hamnade i fel fickor? Milko, som är ett, vad jag förstår, bondeägt företag borde väl i första hand se till att stödja leverantören i stället för att stoppa vinsterna i styrelsens fickor. Konsumenterna ställde och fortsätter att ställa upp för vad de tror, att merparten av kronan skulle ges till den som mest behövde tillskottet. Milko har den dyraste mjölken i landet, varför kan man undra. Det talas väldigt mycket om att vara rädd om vår miljö, om att vi konsumenter i möjligaste mån ska handla närproducerade livsmedel och i första hand gynna det svenska lantbruket genom att handla matvaror som kommer från de närliggande jordbruken.

Det är en utopi i dag och det kan man tacka EU för till stor del. I dag ska upphandlingarna ske från hela Europa, det har ministrarna i EU bestämt, alltså även de svenska ministrarna som förhandlar för Sveriges räkning.

Även när det gäller kött och fläsk så är det samma sak. Bondekooperationens ledning anser tydligen att detta med att vara miljövänlig inte gäller för denna verksamhet då transporterna av djuren, med lastbilar, blir totalt för långa. Det är oacceptabelt. Ska vi kunna ha en bra miljö i landet bör vi nog tänka om och inte som det sker i dag, låta maten transporteras kors och tvärs genom landet med långtradare för att till sist landa i våra affärer.

När sedan producenten, det vill säga lantbrukaren, får avräkningsnota och ser vad han får betala för sin verksamhet, då förstår man varför det mullrar i leden. Bönderna och odlarna får minst av vad vi konsumenter betalar för livsmedlen i affären.

Tänkande konsument

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons