Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ödesbeslut för Glada Hudik

Glada Hudik har fått sitt varumärke från att varit en stor handelsstad och därmed en nöjesstad, då avslutade affärer fortsatte med nöjen i olika former.

Annons

De politiker som beslutar för en externetablering av handeln i Glada Hudik ikläder sig ett stort ansvar för stadens framtid.

Jag har tillsammans med politiker och affärsmän från Hudik besökt många städer i studiesyfte, där farhågor fanns för att en externetablering skulle utarma stadens centrumhandel.

Nu vet jag att deras farhågor besannats med råge.

Vid besöket i Uddevalla hade handeln markerat sitt missnöje mot den föreslagna externetableringen med att klistra gråpapper framför sina skyltfönster, i dag är det många av affärerna som inte finns.

Vi besökte också städer där externetableringen redan var ett faktum till exempel Jönköping med externhandel på före detta militärområdet A6.

Där har kommunen gått in med många skattekronor för att på något sätt försöka få tillbaka ett aktivt centrum igen.

I en studie av hushållens inköpsresor i samband med att externhandel byggdes ut i Linköping konstaterades att externhandeln tog en tredjedel av dagligvaruinköpen.

Bilresorna för inköp av dagligvaror ökade som en följd av etableringen med 450 000 mil per år (50 procent) inom Linköpings tätortsbebyggelse.

Det finns många fler exempel såsom Trollhättan, Sundsvall, Söderhamn, med flera där centrum har försämrats radikalt.

Ska vi i vår vackra stad med en bra centrumhandel göra samma misstag som dessa städer?

Nej, vi ska erbjuda de etablerade kedjeföretag som vill komma till Hudik, en så central plats som möjligt, med god tillgänglighet för bilar, någonstans efter kajen, så nära centrum som möjligt.

Med detta skulle vi få externetableringarnas fördelar med att dra folk till Hudik, samtidigt som vi skulle förbättra centrums utveckling, med andra ord ett Birsta centralt i Hudik.

Detta skulle stärka handeln i Hudik och ytterligare stärka vårt varumärke Glada Hudik.

Jag och övriga motståndare till en externetablering hoppas slippa upprepa Anderz Harnings bevingade ord som finns på en minnessten utanför museet.

Ove Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons