Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och Norrland tackar nej...

Återigen är Norrlandslänen och Hälsingland på väg att luras på tusentals arbetstillfällen på grund av quislingliknande sabotörer som dagligen förtalar den miljövänliga vindkraftsutbyggnaden. Nu senast ondgör sig Kjell Söderlund (6/12) över att företagare och kapitalägare riskerar att förlora sina pengar om de investerar i vindkraft.

Annons

När angår det oss enskilda medborgare att någon företagare vill investera sina pengar i vindkraftsanläggningar som de själva tror på? Investeringarna ger lokala arbetstillfällen, markägare hyresinkomster och kommunen skattepengar.

Mindre än 0,2 procent av Hälsinglands yta är angiven som riksintresseområden av energimyndigheterna och områden som anges är bergshöjder med låg eller ingen skogproduktion.

Beträffande vindkraften så är den, ur elcertifikatets pengar 2003–2011, den lägst subventionerade elproducenten i landet. Vindkraften 2,5, vattenkraften 3,3, bioenergin 13,6 och kärnkraften den överlägset största kostnaden för skattebetalarna med avfallsfonden 47 miljarder kronor. Den anses ändå av Strålskyddsmyndigheten vara underfinansierad med 30 miljarder.

De två statliga myndigheterna avfallsfonden och Strålskyddsmyndigheten kostar dessutom 730 miljoner per år. Sammanlagt fram till och med 2011, 22 miljarder.

Av planerad vindel i Sverige, 30 TWh, så borde 2 TWh direkt riktas mot utfasning av 1 570 små vattenkraftverk i mindre vattendrag som bara tillsammans genererar 2 TWh av landets behov 65 TWh. Älvarna återställas så att vandringsvägar och lekplatser för den utrotningshotade vildlaxen säkras. Södra Sverige tackar givetvis ja till investeringar av elcertifikatets pengar och får arbetstillfällen när vi i Norrland tackar nej till den lilla uns av återinvestering som staten erbjuder.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons