Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oberoende kontroll av Krav-varor

Hälsingetidningarna skriver om bönder som tillsammans hjälps åt för att få bättre betalt för sitt jobb. Det är ett positivt initiativ som Krav sympatiserar med. Det var nämligen så Krav startade för 26 år sedan.

Annons

Då bestämde tre grönsaksodlare att de ville förenkla för konsumenter att välja mat som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. De upprättade ett regelverk baserat på ekologisk grund och en kontrollorganisation. För att det skulle bli enkelt för konsumenter att hitta produkterna. skapade de ett Krav-märke som all kontrollerad produktion fick använda i sin marknadsföring. I dag finns det fler än 4 000 Krav-bönder i Sverige och det finns rum för fler eftersom efterfrågan på ekologiska produkter är hög.

I tidningens artikel står det att man inte kan mäta kvalité på kött. Vi menar att man kan det. Krav-märkta produkter som producerats enligt högt ställda krav och kontrolleras av oberoende certifieringsbolag innebär en viss kvalité i sig. Och vi får medhåll av konsumenterna. De rankar Krav-märkning i topp vad gäller kvalité och tycker dessutom att Krav-certifierad mat smakar gott (Sifo 2010).

Andra kvalitetsaspekter på Krav-märkt mat är frånvaron av bekämpningsmedelsrester och onödiga tillsatser. Även detta är ett mätbart mått på kvalité.

Till sist vill vi kommentera den faktatext som tidningen tagit från webbsajten Wikipedia, särskilt det som står om att Krav har "myndighetsliknande befogenheter". Det har vi inte. Krav-certifierad produktion kontrolleras av flera olika och oberoende certifieringsföretag som i sin tur är ackrediterade av tillsynsmyndigheten Swedac. Krav har regelbundna avstämningar med samtliga certifieringsföretag för att få återkoppling på att reglerna fungerar i praktiken.

Krav är en ekonomisk förening, utan vinstintresse, som ägs av 27 medlemsorganisationer, allt från Djurens Rätt till Scan.

Lars Nellmer

vd för Krav

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons