Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oberoende granskning sker redan

Vad skulle en politikerkommission tillföra utöver den granskning och kontroll av vaccin och andra läkemedel som redan sker av våra myndigheter och andra experter?

Annons

Svar till Tommy Ljung (10/10).

Frågan är, vad skulle en oberoende kommission bestående av politiker göra bättre än den expertis som redan finns hos Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket, som redan aktivt arbetar med att granska, sammanställa och ta beslut i smittskydds- och vaccinfrågor angående den nya influensan?

Våra ansvariga myndigheter granskar influensaläget i samarbete med internationella hälso- och smittskyddsorganisationer, som WHO, och grundar sina beslut på det vetenskapliga underlag som finns tillgängligt om den nya influensan. Dessa myndigheter beslutar sedan om en upphandling av vaccin ska ske eller inte. Det företag som vinner upphandlingen ansvarar sedan för att ta fram ett fungerande vaccin och produktion av detta. Vaccintillverkarens vaccin granskas sedan av bland annat Läkemedelsverket både vad det gäller kvalitet och eventuella biverkningar.

På vilket sätt blir vi skattebetalare lurade i denna process? Om du tycker att skattebetalares pengar betalas ut okontrollerat för influensavaccin så är det väl själva upphandlingen det är fel på? Med tanke på din misstro på "forskning och evidensen" hos läkemedelsföretag, hur länge tror du ett sådant företag skulle klara sig om man inte fick fram fungerande produkter? Tror du inte att den forskning och resultat som tas fram av forskare knutna till läkemedelsföretag granskas redan nu?

Återigen, vad skulle en politikerkommission tillföra utöver den granskning och kontroll av vaccin och andra läkemedel som redan sker av våra myndigheter och andra experter?

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons