Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt, Thoresen

Det är värst vad Sven-Åke Thoresen störs över att vi kristdemokrater grundar vårt ställningstagande i vindkraftfrågan på internationell solidaritet.

Annons

Att ta ställning för utsatta människor är en av hörnstenarna i kristdemokratisk politik och då måste vi även vara beredda att ta de små klimatförbättrande stegen. Den kristdemokratiska solidaritetstanken är faktiskt tillräckligt bärande för oss för att säga ja till vindkraft även i vår egen närhet. Ska det vara så svårt att förstå? Att bli hånade för att vi tar ställning för utsatta människor besvärar oss inte ett dugg. Med den sortens hån i ryggen arbetar vi stolt vidare för internationell solidaritet. Har Socialdemokraterna lämnat den internationella solidariteten bakom sig så är de bara att beklaga.

Även om enbart detta motiv är tillräckligt bärande för oss att ta ställning hindras vi inte att se andra fördelar. Det är ingen nackdel att vindkraften skapar arbetstillfällen på såväl kort som lång sikt. Vi avundas inte de markägare som får betalt för att upplåta mark för elproduktion. Thoresens svepande överdrifter om vinster på miljontals kronor per år underblåser bara den avundsjuka som trots allt kan skönjas i vissa kretsar. Antalet verk och placering kan vi diskutera när plan- och bygglovskontoret presenterat sina förslag utifrån vindlägen och riksintresseområden.

När det gäller landsbygdsutvecklingen kastar Thoresen ansvaret på den nya majoriteten i kommunen. Vi ska alltså fixa det som han och den förra majoriteten varken klarat av eller brytt sig så värst mycket om under sina senaste 16 år vid makten. Det är just därför vi måste välkomna de bygdepengar som vindkraften ger och som skapar helt andra förutsättningar för landsbygdsutveckling än vad vi hitintills upplevt. Om ingen klantar till det i förhandlingarna med vindkraftbolagen och markägarna kan varje verk generera bortåt 20 000 kronor per år, med vilket vi lätt kan bygga upp lokala utvecklingsfonder, inte bara i Norrbo, utan i alla berörda bygder. Detta är ju resurser som ingen skulle komma på tanken att begära av kommun. Att inte Thoresen välkomnar detta utan hotar att dra undan mattan för oss som är engagerade i landsbygdens utveckling om de skulle återta makten efter nästa val är obegripligt.

Kent Sjöberg (KD), kommunfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons