Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt påstående om "epokgörande medel"

Häromdagen fick vi veta att man fått fram ett fantastiskt och epokgörande medel som kan förlänga livet för typ 2-diabetiker med hjärtbesvär, skriver insändaren, som dock vill varna för medlet.

Annons

Det talas till och med om ett nytt paradigm och nytt tänk omkring hela detta problem…

Det aktiva ämnet är empagliflozin, vilket fungerar så att det sänker blodsockret genom att förmå levern att utsöndra glukos via urinen. Det minst sagt anmärkningsvärda är emellertid att denna typ av preparat, så kallad SGLT2-hämmare inte är någon direkt nyhet. Det har i alla fall använts tillräckligt länge för att FDA (Food And Drug Administration, ungefär USA:s motsvarighet till svenska Läkemedelsverket) redan i maj i år gick ut med en allvarlig varning. I USA har man noterat en ökad risk för ketoacidos, som är ett livshotande tillstånd, vilket kräver inläggning på sjukhus och omedelbara åtgärder. Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inledde i juni i år en granskning av samma anledning.

Hur man kan påstå att användning av empagliflozin skulle vara ett nytt och revolutionerande medel är närmast obegripligt. Det intressanta är förstås också, att man med hjälp av LCHF-kost kan reducera blodsockernivån i samma grad – utan mediciner med tillhörande biverkningsrisker. Sedan januari 2008 är ju också LCHF en av Socialstyrelsen godkänd behandling mot diabetes, varför samtlig sjukvårdspersonal enligt sjukvårdslagen är skyldig att informera patienterna om detta alternativ. Detta görs inte – vilket måste betraktas som rent tjänstefel!

SEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons