Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obalanserad Israeldebatt i Sverige

Israels ambassadör Isaac Bachman svarar på kritiken från Gunnar Olofsson.

Annons

Insändarskribenten Gunnar Olofsson (29/9) – väl känd för sina outtröttliga försök att i alla sammanhang och med alla medel söka svärta ned Israel – är bekymrad över min och Samfundet Sverige-Israels medverkan i årets Bokmässa i Göteborg. 

Det är inte svårt att läsa mellan raderna vad som är det egentliga problemet – efter ett antal års intensiv anti-Israelisk propaganda fanns detta år en israelisk representation på plats, och sålunda gavs en möjlighet för mässbesökarna att ta del också av en balanserande israelisk narrativ. Till och med detta är tydligen outhärdligt för Olofsson och hans meningsfränder – som trots demokratiska paroller föredrar att stå bekvämt oemotsagda. 

De statliga svenska Säpo-vakter som Olofsson tydligen fann så skrämmande är det påtvingade livvaktsskydd som följer mig dygnet runt alla dagar, under min tid i Sverige. Detta på grund av den hotbild som blir följden just av den ensidiga hetsen mot Israel. Med en mer ansvarsfull retorik från Israels kritiker skulle dessa Säpo-vakter kanske inte vara nödvändiga. Det är talande att mitt påtvingade personskydd här i Sverige är lika provocerande för Olofsson som Israels påtvingade självförsvarsåtgärder på plats i Mellanöstern. 

Den företrädare för Palestina-grupperna Olofsson refererar till approcherade jag liksom många andra åhörare efter hennes föredrag, för ett privat samtal som inte kan ha varat mer än en halv minut. Något material delades heller inte ut, förutom i Samfundet Sverige-Israels eget bås. 

Det faktum att blotta närvaron av israeliska representanter och israeliska perspektiv på konflikten upplevs så störande är det bästa beviset på hur obalanserad den svenska debatten är – liksom hur nödvändig min medverkan var ur rent demokratisk synpunkt.

Ambassadör Isaac Bachman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons