Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt manus för skolan

Skolan är den effektivaste klassutjämnaren vi har i samhället. Det är den främsta demokratiutbildaren och den bästa självförtroendehöjaren som existerar.

Annons

Före valet 2006 idiotförklarade Socialdemokraternas ledartrojka med skolminister, numera partisekreterare, Ibrahim Baylan i spetsen alliansens och Folkpartiets skolminister Jan Björklunds idéer om att förbättra den svenska skolan. Hudiksvall stämde in i gnället och skällandet. Vid Folkpartiets valstuga vandaliserades informationsfoldrar om de nya idéerna om skolan.

Men så hände det att alliansen vann valet. Principiellt också i Hudiksvall. Då inträffade något som gjorde mig väldigt glad, men också väldigt fundersam – LO:s skolarbetsgrupp och olika S-ministrars uttalanden om skolan efter valet 2006:

"Vi har felbedömt skolan. Vi har misslyckats med den svenska skolan. Vi måste införa betyg i sexan och genomföra nationella prov omgående. Vi har stått för en flumskola. Vi har ägnat de senaste 15 åren åt att tillfredsställa kontrollbehoven av de privata skolorna i stället för att utveckla skolverksamheten och valfriheten i utbudet i de kommunala skolorna."

"Vi har felbedömt skolan. Nu måste vi göra upp med alliansen och skolministern."

"Vi måste stödja införandet av lärlingsutbildning."

Lärare och Lärarförbundet skriver om skolk och att var tionde elev inte klarar betyg för inträde till gymnasiet!

Hudiksvall låg på 271:a plats i Sverige år 2007. I Hudiksvall är det 2009, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, 224 av 290 kommuner som lyckats bättre än vi i Hudiksvall.

Lärarnas riksförbund: "Kommunerna klarar inte av sitt ansvar för lärarnas kvalité!"

Alliansens lärarlyftpengar möts med gnäll och skepsis i kommunfullmäktige när Folkpartiets motion att satsa på lärarna behandlas.

Utredningen slår fast att det inte beror på plånbok, social bakgrund eller så kallade nerslitna lokaler för att lyckas i skolan utan det handlar om lärarnas kompetens, engagerad rektor som får arbetet att genomsyras av känslan att det man håller på med är meningsfullt och inte ett nödvändigt ont. Ordning och reda. Inte vara rädd att gå till skolan. Elevernas högsta önskan att få lära sig räkna, skriva, läsa och förstå. Nu handlar det inte om i går eller i dag, utan i morgon och för framtiden krävs det därför nya manus och roller.

Ända fram till valet 2010 kommer Folkpartiet att noga följa upp och utvärdera de uppnådda resultaten av denna skolplan och sedan begära väljarnas förtroende att få mandat att med kraft fullfölja skolminister Jan Björklunds påbörjade revision av skolan så att vi i Hudiksvall i vart fall hamnar på medelklass bland Sveriges kommuner och med gott samvete kan sjunga den blomstertid nu kommer vid skolavslutningarna.

Sven-Olof Westin (FP)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons