Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyström har rätt och fel om klimatet

Ledarskribenten Susanne Nyström i torsdagens tidning har rätt på en del punkter och fel på de flesta, skriver Bengt Abelsson:

Annons

Här har hon rätt: "tillgången på mat": Tack vare ökad koldioxidhalt trivs många växter, jorden blir grönare och skördar ökar; vi får mer mat.

Här har hon rätt: "Luftföroreningar och kolanvändning ger hjärt- och lungsjukdomar..."

Matlagning över öppna eldar, inomhus, medför hundratusentals dödsfall, helt i onödan. Om dessa fattiga människor fick pålitlig och billig el skulle de kunna ha kylskåp, elspisar och tvättmaskiner.

Nyström vill förvägra dessa fattiga en dräglig livssituation.

Här har hon fel: Det finns inget samband mellan torka och konflikten i Syrien. Ökad befolkning och dåligt styre av vattentillgångarna räcker utmärkt som förklaring, någon mindre nederbörd syns inte i regnmätarna.

Här är hon i konstigt sällskap: "Påve Franciskus menar att vi hotar skapelsen". Om Nyström tror på den kyrkliga skapelseberättelsen kan hon tro på tomtar och troll också. Själv lutar jag mig mot vetenskap och fakta.

Om, med ett stort om, alla länder verkligen fullföljer all sina åtaganden inför Parismötet, och ingen fuskar, kan resultatet som mest bli en skillnad på 0,2 till 0,3 grader, till år 2100. Källa Björn Lomborg.

Oavsett utgången av Parismötet måste vi fortsätta att anpassa oss till verkligheten.

Verkligheten är att det moderna välfärdssamhället, med god tillgång till pålitlig energi, kan vara väl rustat att ta hand om de problem som uppstår.

Fattiga länder drabbas mycket hårt av stormar, orkaner, jordbävningar och andra naturkatastrofer.

Verkligheten är att den globala medeltemperaturen de senaste 15–18 åren stått i stort sett stilla – därför finns förstås ingen temperaturhöjning att följa.

Bengt Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons