Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nylagad mat på skolorna

Alla barn i Hudiksvall behöver få bättre skolmat. Sedan ett antal år har den så kallade cook-and-chill-metoden använts på de flesta skolor i vår kommun.

Annons

Det innebär att maten lagas i ett stort centralkök en dag för att omedelbart kylas ned och transporteras ut till respektive skola, där maten dagen efter värms upp och serveras till eleverna.

Det är lätt att förstå att maten som hanteras på detta sätt gillas dåligt av eleverna och ratas helt i oroväckande stor omfattning. På vissa skolor är det upp till en tredjedel som väljer att inte äta alls vissa dagar.

Självfallet blir det då väldigt svårt att hålla koncentrationen uppe hela eftermiddagen och skolarbetet blir sämre och lätt stökigt. Säkert är att inga vuxna skulle välja att gå till en restaurang som varje dag serverar uppvärmd mat. Hur kan vi då tycka att det är bra att våra barn får sådan skolmat serverad?

Folkpartiet i Hudiksvall tycker att cook-and-chill-metoden ska överges och att det i stället snabbt måste byggas tillagningskök så att all skolmat kan lagas lokalt varje dag på alla skolor i kommunen, helst med så mycket lokalproducerade råvaror som möjligt.

Samtidigt måste jobbet med skolmaten dessutom uppvärderas från att hittills i alltför stor omfattning setts som enbart skolmatsal med ”mattanter” till att i stället bli en trevlig skolrestaurang med egen kock och restaurangbiträden.

En restaurang där kunnig och kompetent personal ser till att servera god och bra mat för att få nöjda kunder i form av mätta och glada skolelever, och där personalen kontinuerligt får möjlighet att utveckla sin verksamhet genom vidareutbildning samt i dialog med eleverna.

Barnen är vår framtid och de förtjänar bättre skolmat än hittills!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons