Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nydanarna håller inte löften

Delar av oppositionen har i en insändare (19/5) talat om att de ser budgetarbetet som en utmaning och de beskriver för övrigt en traditionell budgetprocess.

Annons

De fyra borgerliga partierna uppmanar även de kommunala verksamheterna till att hitta vardagsbesparingar.

I deras insändare kan man läsa att nämnderna vill ha lite över 40 miljoner kronor mer än vad som ligger i den ekonomiska långtidsplanen och att de inte kan se att det finns några extra 40 miljoner kronor. Detta är ingen nyhet eftersom den ekonomiska långtidsplanen har varit känd ett par år tillbaka.

Anledningen till att nämnderna tillsammans har äskat om ytterligare 40 miljoner kronor grundar sig bland annat på yrkanden och beslut av just de fyra borgerliga partierna vilket gör deras resonemang en smula konstigt.

För övrigt kan tilläggas att i omsorgsnämnden fanns ett yrkande om ytterligare äskande om tio miljoner, från just oppositionen, vilket avslogs. Hade det yrkande fått ett bifall hade budgetarbetet inneburit 50 miljoner kronor mer än vad som ligger i den ekonomiska långtidsplanen.

I en budgetprocess inventeras samtliga behov. Yrkanden om äskande kan ses som ett populärt inslag för politiken att påvisa ambition och vilja. Nu ser de fyra insändarskribenterna svårigheter med att få till stånd det som deras partikamrater har begärt från nämnderna. När dessa partier borde besitta kunskap om den ekonomiska långtidsplanen, kan man ställa sig frågan varför man äskar mer än vad som finns i plånboken? Utifrån detta förstår vi de fyra borgerliga partiernas insändare där de nu vill meddela att de inte kan stå för vad de har lovat.

Att bedriva politik på detta sätt känns inte särskilt seriöst. Lova i ena stunden, ta tillbaka i den andra, eller om man så vill skapa förväntningar med ena handen och ta tillbaka med den andra.

Stina Michelson

Ove Schönning

Anne Hamrén

Mia Andersson

socialdemokrater

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons