Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelhål skapar ohälsa

Föräldrarna har ett ansvar skriver Fredrik Jarl i en krönika. Det kan tilläggas att en av författarna till ett debattinlägg i DN, professor Stefan Rössner är ett av problemet när det gäller det ökade intaget av godis. Han har under många år varit en av de experter som gett råden om en fettsnål kost och med ett ökat intag av kolhydrater (vilket är uppbyggt av socker). Och var det inte Rössner som sa att man kunde banta genom att äta geléhallon!!!!

Annons

Men det största ansvaret har Livsmedelsverket vars kostråd lett fram till att många har ett stort sötsug. Redan 1994 uppmärksammades problemet med hänvisning till vår Föda nr. 2-94 vilket visade att ungdomars energiintag av snacks, sötsaker, ökade och var lika stort som energiintaget av kött, ost, fisk, ägg och mjölk vilket hade minskat. Minskat hade också intaget av fett vilket var mycket viktigt då det visade att ungdomarna följde Livsmedelsverkets kostråd. I Dagens Nyheter 1994 27:Januari uppger också Livsmedelsverkets expert dr Wulf Becker att de nya matvanorna hos ungdomar är en positiv trend. Den trenden har fortsatt med ett ökat intag av kolhydrater (=socker).

Kostnaderna för övervikt och fetma är i dag cirka tre miljarder per år Vi står inför gigantiska hälsoproblem i framtiden som är överviktsrelaterade, vilket sjukvården måste hantera i lansting och kommuner. Vi är feta och sjuka på grund av att svenska folket är mycket duktiga på att följa svenska näringsrekommendationer. Nyckelhålsmärkningen har satt sina ohälsosamma spår på svenska folket.

Livsmedelsverket och bör ta sitt ansvar och ändra sina kostråd.

Att införa en skatt är helt fel och det är för enkelt att lägga skulden på föräldrarna.

Olle Jonsson

Krusänga

lanstingsfullmäktig för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons