Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skollagen är ett svek mot barnen

I dagarna ska riksdagen rösta om ny skollag. De viktigaste åtgärderna är ”hårdare tag” och ”utbildade lärare”.

Hårdare tag hjälper inte de vilsna barnen. Bestraffningar, och att stänga av elever och stänga skolor, är åtgärder som man tar till först efter det att barnen redan farit illa.

Annons

Lärarutbildning är viktig, men barnen i dag har också behov av djupa nära relationer – en life-coach. Det är inte lärarnas uppgift att vara barnens life-coach. Det är föräldrarnas uppgift. Men det är mycket svårt att få tid för barn–föräldrarelationen i dagens samhälle.

De största behoven för dagens skola är

• Mindre grupper och

• Större plats för föräldrar i barnens liv

Dessa två berörs inte alls i skollagsförslaget. Dessa två är en förutsättning för att komma åt mobbningen och barns individuella behov.

Tvärtom vill man medvetet eller omedvetet ta bort tid med föräldrar. Ett tydligt exempel är att man vill sätta stopp för att föräldrar själv tar ansvar för sina barns undervisning, så kallad hemundervisning, det vill säga när föräldern undervisar sitt barn, med handledning från lärarna. Detta alternativ har funnits med sedan skolplikten infördes på 1840-talet. Regeringen vill nu ta bort detta. Detsamma gjorde man i Tyskland på 1930-talet. Varför?

Detta förslag går käpprätt rakt emot borgerlig politik. Borgerlig politik förespråkar fri konkurrens, för att uppnå bästa alternativ och valmöjlighet, men det här förbudet ger skolan monopol, och lämnar inte rum för valfrihet och andra alternativ.

Borgerlig politik förespråkar också, att människor är kapabla att välja bra saker. Detta lagförslag omyndigförklarar alla svenska föräldrar.

De allra flesta föräldrar är fullt kapabla att bedöma vad som är bra för sina barn.

Hemundervisningsförbudet är det som får mest direkta katastrofala konsekvenser. Det tvingar en liten minoritetsgrupp till exil utomlands, och förstör alltså deras livssituation.

Vidare ska det bli svårare att få ledigt för resor med familjen. Också detta är ett slag mot barnens välbefinnande. Ett barn kanske behöver denna time-out från skolan för att orka med.

Larmrapporterna angående skolan duggar tätt. När ska Sverige vakna? Skolmiljön är helt enkel destruktiv för många barn, och de måste få ha alternativ.

Caroline Olsson, förälder

Monica Forsberg, lärare

Gunnar Hilén, legitimerad psykolog, terapeut, arbetshandledare

Lennart Mogren, lärare, författare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons