Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya moderaterna tar sitt ansvar

Både Socialdemokraterna och Folkpartiet i Ljusdal undrar över vad nya Moderaterna gör. Så låt mig förklara läget.

Annons

Nya moderaterna går till val 2010 på att skapa en ny majoritet i kommunen som kan vända den negativa befolkningsutvecklingen. Invånarantalet ska öka genom att det skapas fler jobb.

Det kräver kraftigt förbättrat företagsklimat. Andra kommuner har lyckats med det. För att lyckas handlar det mycket om inställning till företagande och människor. Nya moderaterna tror på kraften hos alla invånare och företagare.

Nya moderaterna går också till val 2010 på att använda de pengar som kommunen har på ett bättre sätt och att successivt tillsammans med personal bygga en mer offensiv kommunal organisation som ger mer tjänster för samma pengar.

Samtidigt saknas pengar här och nu. Till en del beror det på att kommunen inte i tid ställt om verksamheter till nya förhållanden. Den kommunala organisationen har inte utvecklats som den borde. Den kostar för mycket. Till en annan del beror det på den ekonomiska krisen.

Nya moderaterna delar inte socialdemokraternas syn på besparingar och neddragningar. Vi skulle ha gjort det annorlunda. Men samtidigt måste kommunen spara. Det går inte att bara ånga på för då hamnar Ljusdals kommun i en ännu större ekonomisk kris och det vill vi inte medverka till.

Nya moderaterna vill inte heller skapa en situation som den i landstinget, där en gruppering beslutar om budgeten och en annan ska genomföra den. Vi vill inte lägga våra röster så att vi skadar kommunen och motverkar vårt långsiktiga mål att vända utvecklingen.

Förslag som innebär en ny positiv inriktning måste sedan inte bara röstas igenom i kommunfullmäktige utan också genomföras och det kräver politiskt ledarskap och handlingskraft av ett slag som idag inte finns i Ljusdals kommun. Kommunen behöver därför en ny politisk majoritet. Utan en mer handlingskraftig majoritet faller det mesta platt. Tyvärr, men så är det.

Nya moderaterna kommer med genomarbetade förslag som ska vända utvecklingen. Men vi vill göra det rätt hellre än fort. Det gäller att förstå vad det innebär för invånare att pengar flyttas från en verksamhet till en annan, att vara säker på att förslag håller långsiktigt och att de leder till att vi blir fler invånare. Arbetet tar tid eftersom vi inte förfogar över alla de tjänstemän som hjälper kommunledningen.

Nya moderaterna tar ansvar för kommunen och det gläder oss att andra partier nu verkar ställa sina förhoppningar till oss.

Lasse Molin

ordförande Nya moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons