Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya medlemmar berikar våra kyrkor

HT vill ha tankar om Hälsingland, konstaterar Lennart Bengter och delger läsarna sina tankar.

Annons

Som återinflyttad Hudiksvallsbo efter drygt 40 år har jag tänkt på hur sekulariseringen nått även min hembygd, helt enkelt utifrån de kapell som stängts, eller blivit privatbostäder, sen min ungdom, till exempel baptistkapellen i Forsa/Näsviken och Delsbo. Det gäller också en del missionshus och bönhus, förstås.

Kanske inte stora notiser i HT men ändå ett tecken på en trist utveckling tycker jag. Även om en sekulär världsbild ofta är ateistisk vill jag inte tro att dagens hälsingar i allmänhet är uttalade ateister. Man kanske är likgiltig eller okunnig om kristen tro?

Under min livstid har ju kunskapen om vår tillvaro vuxit, till exempel att universum är skapat, hur otroligt komplicerad en levande cell är och inte minst människors personlighet med samvetet och själens frågor om livets mening. Det vittnar om Guds existens tycker jag. Därför borde inte sekulariseringen ha det sista ordet. Dags för en renässans för kristen tro i Hälsingland föreslår jag.

Det kanske är under HT:s horisont men våra kyrkor har de senaste cirka tio åren berikats med nya medlemmar från världens alla hörn. Så är till exempel majoriteten i baptistkyrkan i Hudik nu från andra länder, främst karenfolket från Burma, men även thailändare och afrikaner.

I missionskyrkan och baptistkyrkan i Ljusdal firas gudstjänster på karen- respektive chin-språken. I Ingsta kapell i Rogsta är också en församling ur Chinfolket aktiva. Kanske våra vänner från andra folk som flyttar hit bidrar till nya skeenden.

Lennart Bengter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons