Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gymnasiet ger fler chanser

Visserligen sitter Åsa Lindestam (S) bara som suppleant i utbildningsutskottet i riksdagens men man hade kunnat förvänta sig att hon skulle vara lite bättre påläst om vilka regler som gäller i gymnasieskolan.

Annons

Hon hävdar att elever på yrkesprogrammen måste läsa tio procent mer än andra elever för att få högskolebehörighet. Det är inte sant. Jag rekommenderar att Åsa läser på Skolverkets hemsida där det står klart och tydligt ”Alla elever på yrkesprogram har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet.”

Mindre än hälften av alla elever som går ett yrkesprogram behöver dessutom inte läsa några kurser utöver de 2 500 poäng som utgör en hel gymnasieutbildning för att få behörighet till högskolan.

De flesta, för att inte säga alla, som väljer ett yrkesförberedande program på gymnasiet gör det för att de vill börja jobba efter sina studier. När de första eleverna som går i alliansens gymnasium tar studenten 2014 är jag övertygad om att de kommer att vara tacksamma för att de fick lägga mer tid på lektioner i yrkesfärdighet och mer tid ute på arbetsplatser för att lära sig sitt yrke.

En del av dem kommer ha valt att läsa in sin högskolebehörighet och hålla den dörren öppen, andra kommer kanske att göra det i framtiden. Men ingen kommer känna att deras chanser att göra val i livet har minskat, snarare tvärtom. Med bättre kvalitet i yrkesutbildningarna kommer de ha lättare att få ett jobb och mindre risk att hamna i arbetslöshet.

Tomas Tobé (M)

riksdagsledamot för Gävleborg och ordförande i utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons