Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya försäkringen möter de sjukskrivnas behov

Efter den senaste tidens debatt om sjukförsäkringen har alternativen blivit allt tydligare.

Annons

En aktiv sjukförsäkring med insatser och rehabilitering utifrån individens förutsättningar står mot en passiv sjukförsäkring utan stöd för den enskilde.

Regeringen har genomfört en sjukförsäkringsreform som sätter varje människas behov av stöd och hjälp i centrum. Samtidigt har skyddet för de allvarligt sjuka stärkts.

Socialdemokraternas sjukförsäkring ledde till att 140 personer om dagen förtidspensionerades. Människor ställdes åt sidan för all framtid, utan att ens ha fått frågan om vilka insatser de behövde för att förbättra sin situation. Det var en cynisk politik som gömde problemen och glömde människorna. Sammanlagt förtidspensionerades över en halv miljon personer och 200 000 personer var sjukskrivna.

Socialdemokraternas egen socialförsäkringsutredning sammanfattar den gamla sjukförsäkringen med de dräpande orden ”ett svart hål av väntan”. Och sanningen är just denna; under Socialdemokraternas tid väntade alltför många människor förgäves i åratal på stöd och insatser som hade kunnat ge dem en bättre tillvaro. Så kunde det givetvis inte fortsätta.

Ledorden för den nya sjukförsäkringen är trygghet, många vägar tillbaka till arbetslivet och individuellt anpassat stöd. Det handlar om att möta den sjukskrivnes behov och tillvarata den arbetsförmåga som finns. Med den nya sjukförsäkringen har många nu för första gången fått en ärlig chans att komma tillbaka till arbetsgemenskap, en lön att leva på och ett friskare liv.

För att lyckas med detta har vi gjort den största satsningen någonsin på rehabilitering, gett ökade resurser till vården för att korta väntetiderna och satsat på förebyggande insatser inom företagshälsovården.

Vi har dessutom skapat nya rehabiliteringsmöjligheter genom att bygga en bro mellan de myndigheter som de sjukskrivna möter: Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. För den enskilde innebär detta ett personligt bemötande och särskilt stöd efter behov. Vissa insatser kan leda till att man kommer ett steg närmare ett arbete, andra till att klarlägga den enskildes förutsättningar.

Självklart kommer inte någon som har permanent nedsatt arbetsförmåga eller som är allvarligt sjuk att förväntas arbeta, utan dessa har rätt till ersättning – utan tidsgränser.

Vi ser redan nu att alliansregeringens politik ger resultat. I Hudiksvall är 493 personer sjukskrivna i dag. Det är en minskning med 271 personer sedan 2006. Vi följer utvecklingen mycket noga för att kunna fortsätta ge anpassade insatser och förbättra samarbetet mellan sjukvården och de myndigheter som finns till stöd för de sjukskrivna.

Cristina Husmark Pehrsson (M)

socialförsäkringsminister

Håkan Rönström (M)

gruppledare

Hudiksvalls kommun

Patrik Stenvard (M)

oppositionsråd

Gävleborgs läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons