Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya färger på Fortums palett

/
  • Fortum börjar alltså svartmåla Ljusnan som ett levande vattendrag, skriver artikelförfattaren.

Tomas Frisk är kritisk mot Fortums hantering av Ljusnan och undrar varför man går emot sin egen forskning. Han får Svar direkt från företaget.

Annons

Som vi tidigare vet så har Fortum varit väldigt aktiv med att försöka grönmåla sin verksamhet, nu ser vi att de lägger till ytterligare en färg på sin palett.

Fortum har genom åren hela tiden försökt få oss att tro att deras verksamhet är klimatsmart och miljövänlig. Vi som blickar ner under ytan ser nått helt annat, nämligen att deras dammar och kraftverk är totalt förödande för livet i vattnen. Det spelar ingen roll hur mycket Fortum försöker grönmåla sin verksamhet, för så länge dem väljer att inte miljöanpassa dessa anläggningar på riktigt, så kommer det fortsätta att vara totalt ödeläggande för vattendragen.Så i Ljusnan torsdag den 29:e och i en insändare tisdag den 3:e så kunde vi se att Fortum nu utökar sitt målande. Vi får nu läsa att Fortum väljer att döma ut möjligheterna för havsvandrande arter i Ljusnan. Fortum börjar alltså svartmåla Ljusnan som ett levande vattendrag. Fortum vill med sin svarta färg få oss att tro att det redan skulle vara kört för att få Ljusnan att leva igen.Att först ha en verksamhet som ödelägger en hel älv, för att sedan döma ut och svartmåla den samma, hur tänkte ni här Fortum? Förstår ni inte att det faller på ert ansvar att åtgärda de problem som er verksamhet medför? Det duger helt enkelt inte med målarfärg längre!Och som säkert alla redan förstår så är det ju naturligtvis inte sant. Flera olika experter på området ser en otrolig potential i Ljusnan. Även Fortum vet om detta, då de själva har varit med och finansierat forskning som visar att det är fullt möjligt att återskapa Ljusnan till ett levande vattendrag med havsvandrande arter. Varför väljer ni att gå emot er egna forskning Fortum? Vi vet att tekniken och möjligheterna finns, men finns viljan hos er Fortum?

Tomas Frisk

Svar direkt

I sin insändare menar skribenten att Fortum inte tar sitt ansvar för det akvatiska livet i Ljusnan, utgångspunkten tycks vara att vi på Fortum endast ägnar åt oss grön- och svartmålning av vår verksamhet. Faktum är att med den kunskap och miljöteknik som finns att tillgå idag skulle en miljöanpassning av storskalig vattenkraftproduktion i en kraftig utbyggd älv som Ljusnan endast ge marginella effekter till väldigt höga samhällsekonomiska kostnader. Det finns t ex inte ett enda exempel i hela världen som visar att det varit möjligt att genom anläggande av fiskvägar, biotopåtgärder och förändrad reglering kunna återetablera en tillräckligt livskraftig vild population av lax i en större kraftigt reglerad älv med flera barriärer. Ett sånt scenario förutsätter dels en total utrivning, dels en fullskalig restaurering livsmiljöerna i och kring älven.

Men vad gör vi då? Ja, när det gäller laxen så sätter Fortum bland annat årligen ut drygt 200 000 lax- och havsöringsungar i älven för att bevara vår unika laxstam, på köpet skyddar det även utrotningshotade laxpopulationer  i outbyggda vildlaxälvar. Jag känner också för drömmen om vild lax som vandrar hela vägen upp – men vad är ett rimligt klimatmässigt och ekonomiskt pris för att en laxstam ska vara naturligt reproducerad i stället för utsatt? En fullständig utrivning av systemet skulle få mycket stora konsekvenser för elförsörjningen i landet, men även på risken för översvämningar och möjligheterna att bo och verka utmed Ljusnan. I ett läge där vår kunskap om klimatförändringarna och de konsekvenser som de leder till bara blir större och större så ökar förstås betydelsen av vattenkraften.

Marco Blixt

fiskeansvarig, Fortum Generation AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons