Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vargpolitik oroar

Nyligen fick vi höra Mona Sahlin uttala sig om vargjakten och ”om att hon inte visste hur många tusentals som var ute i skogarna och letade varg". I samma intervju nämnde hon att ”så ville aldrig hon se någon vargjakt igen”.

Annons

Nyligen fick vi höra Mona Sahlin uttala sig om vargjakten och ”om att hon inte visste hur många tusentals som var ute i skogarna och letade varg". I samma intervju nämnde hon att ”så ville aldrig hon se någon vargjakt igen”. Detta är ett märkligt uttalande och när partiets talesman i jaktfrågor Helen Pettersson mycket snabbt från utlandet rättar sin partiordförande med: mediebilden av vargjakten var ”fruktansvärd” och att den var” väl genomförd och välorganiserad”. När man senare hör Sahlin nämna att de rödgröna har skiljelinjer emellan sig i rovdjursfrågan, samtidigt som Tina Ehn MP:s taleskvinna i rovdjursfrågor vill ha stopp på vargjakten (eller hetsjakten som hon benämner den) kan man inte mer än undra var man hamnar vid en eventuell valseger. Är det så att det blir MP som får dessa frågor på sitt bord?

Vi inom Centerpartiet står för en politik där vi främjar mångfald inom såväl djur- som växtliv men accepterar aldrig att det sker på bekostnad av de som såväl bor som verkar inom kommunen. Sedan alliansens valseger har besluten om rovdjursförvaltningen äntligen flyttat närmare dem som verkligen berörs det vill säga till länsstyrelsen och vi inom Centern tänker göra allt för att föra kommuninvånarnas talan i dessa frågor.

Vi är också väl medvetna om regeringens politik att hämta in vargar från Ryssland och i det ärendet vill vi ha mycket mera fakta från oberoende forskare innan vi tar ställning. Vår hållning hittills är att om man vill se en genetiskt frisk vargstam i fortsättningen krävs betydligt mer än några få inplanterade vargar från öster. Det krävs även ett avlägsnande av de mest inavlade reviren där man också sett de mesta tillbuden med rivna jakthundar.

Vi tänker göra allt vad som står i vår makt för att våra skogar ska få fortsätta att vara den källa till glädje, utkomst och rekreation som de alltid varit och ser med mycket stor oro när den ansvarige veterinären för vargmärkningarna i landet Hans Boström, rekommenderar stopp på bär- och svampplockning inom vargreviren på grund av dvärgbandmasken. Till sist ställer vi oss frågan: Vem vill ha en sådan natur?

Jörgen Brink (C)

Lars G Ericsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons