Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utredning men inga nya kulturpengar

Den mandatperiod som nu snart är slut har inneburit mycket uppmärksamhet och diskussion kring kulturpolitiken. Det är bra och nödvändigt. Kulturens roll i ett demokratiskt och civiliserat samhälle är omistlig!

Annons

Den borgerliga alliansen tillsatte en stor kulturutredning i början på mandatperioden och det var ett bra beslut. Men nu när vi börjar se konkreta resultat av den och det riksdagsbeslut som det ledde till kan man börja fundera. Så när som på några extra miljoner till kultur i skolan (som är bra) så blev det ingenting mer än diverse omorganisationer. Rikskonserter läggs ner och ersätts av en statlig musikplattform. Riksutställningar bantas och får nytt uppdrag. De statliga kulturpengarna ska fördelas i regionala processer, är några exempel.

Jag tycker att det finns en del intressanta förslag i dessa omorganisationer men det finns ett mycket stort fel: inga nya pengar till kulturen. De föreslagna omorganisationerna ska dessutom tas inom respektive budgetram så i praktiken blir det mindre pengar till kulturen. Den borgerliga alliansen har med andra ord inga ambitioner att stärka kulturen i Sverige.

I dag (22/8) på DN-debatt så skriver höger-tankesmedjan Timbro genom Sven Dahl och Thomas Idergard om kulturpolitiken. De ifrågasätter i ett totalangrepp landstingens/regionernas anslag till bland annat kultur. Skulle man gå på deras linje så skulle det mesta av kulturens infrastruktur och många kulturaktiviteter försvinna. Många gånger så samspelar statliga, landstings/regionala och kommunala resurser inom kulturen för att institutioner och aktiviteter över huvud taget ska kunna finnas/genomföras. Tidigare i år så ifrågasatte Thomas Idergard kommunernas bidrag till idrott och föreningsliv, han tyckte det var onödiga pengar och de skulle kunna bli till exempel skattesänkningar i stället. Tänk bara en kort sekund vad det skulle innebära för Söderhamns kommun…

Lika radikala och reaktionära förslag som Timbro föreslagit har inte den borgerliga alliansen föreslagit ännu. Men ”släktskapet” mellan Timbro och borgaralliansen är starkt så man vet inte.

Vill du vara säker på att kulturen (för att nämna idrotten och föreningslivet) kommer att få fortsatta resurser på såväl statlig, landstings/regional och kommunal nivå ska du rösta på den rödgröna alliansen. Vi lovar en extra miljard på statlig nivå till kulturen. Vi socialdemokrater i Söderhamn lovar en ny extra miljon till kulturen i kommunen.

John Staffas (S), kommunfullmäktigekandidat, Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons