Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny näringspolitik?

Samtidigt som den svenska nyhetsrapporteringen varit mycket fokuserad på bytet av partiledare inom Socialdemokraterna har ett egentligen betydligt viktigare storpolitiskt möte passerat utan större uppmärksamhet.

Annons

Vid World Economic Forum i Davos har ett antal frågor som miljö och energiförsörjning varit uppe till diskussion. Den svenska ekonomin är extremt beroende av både import och export vilket därmed innebär att de handelspolitiska frågorna också har påtaglig vardagspolitisk betydelse för enskildas privatekonomi. I princip är inga vardagsprodukter längre svenskproducerade. Inte ens svensk valuta är producerad i Sverige.

Det finns samtidigt en motsättning mellan stöd till satsningar på småföretagande och det svenska statskapitalistiska storindustriella intresset som bygger på förvaltande, konkurrensbegränsning och protektionism. Den förda arbetsmarknadspolitiken stör arbetsmarknadens funktionssätt genom sin inbyggda oförenlighet med den initiativförmåga som för återförsörjning av entreprenörer och ny teknik är helt oundgänglig. De transfereringssystem som används för försörjning och förvaring av personer inom arbetskraftsreserven beskrivs också ofta som motsvarigheten till de Legostadgor som avskaffades 1948, i samband med att Ams och 1946 års arbetsmarknadsorganisation sjösattes, som stödfunktioner till svenska storindustrier – vilka numera i flera fall har utländska ägare.

Tobias Wallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons